Veliki broj britanskih momačkih i devojačkih žurki u Pragu učinio je da je Češka postala jedna od najrizičnijih tačaka za britanske turiste, navodi se u izveštaju Kancelarije za inostrane poslove i komonvelt (FCO). Izveštaj obelodanjuje da je Britancima koji posećuju Češku neophodan „nesrazmeran“ obim konzularne pomoći.

Veliki broj britanskih momačkih i devojačkih žurki u Pragu učinio je da je Češka postala jedna od najrizičnijih tačaka za britanske turiste, navodi se u izveštaju Kancelarije za inostrane poslove i komonvelt (FCO). Izveštaj obelodanjuje da je Britancima koji posećuju Češku neophodan „nesrazmeran“ obim konzularne pomoći. Mnogo veći broj Britanaca u Češkoj gubi svoje pasoše, biva priveden ili odveden u bolnicu, u odnosu na neke mnogo popularnije turističke destinacije. I britanskim turistima u Indiji, Australiji i na Tajlandu takođe je potrebna velika pomoć konzulata.
Veći broj britanskih turista završio je u bolnici, u odnosu na Nemačku koju posećuje trostruko veći broj Britanaca u periodu od aprila 2005. do marta 2006, pokazuje studija FCO. Broj Britanaca koji su izgubili pasoš u Češkoj je veći u odnosu na Grčku, iako Grčku poseti tri puta više britanskih turista, navodi se u izveštaju koji se bavi vladanjem Britanaca u inostranstvu. Letonska prestonica Riga postala je jedno od najpopularnijih odredišta Britanaca, uglavnom zbog poboljšanih avio linija sa istočnom Evropom. Majk Džonson, vlasnik poznate turističke agencije u Rigi, kaže da ljudi nisu oduševljeni nekim posetiocima, kao i da njihovo loše ponašanje pogađa turizam. Na vrhu liste zemalja u kojima je Britancima uglavnom neophodna konzularna pomoć nalazi se i Španija, jedna od najpopularnijih destinacija za odmor. Tokom 2005. i 2006. Španiju je posetilo ukupno 13,8 miliona Britanaca. Ministar FCO Meg Mun rekla je da najveći broj problema koje izazivaju britanski turisti mogu da budu izbegnuti. „Mere predostrožnosti, kao što su planiranje putovanja, obezbeđivanje putnog osiguranja, kopiranje važnih dokumenata, mogu pomoći da se izbegnu problemi na putu“, rekla je Munova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari