Berba kukuruza bila je dobra prilika da se učenicima Osnovne škole „Matija Gubec“ u Tavankutu, naselju blizu Subotice, omogući očigledna nastava iz predmeta „tradicija i običaji predaka“. Deca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u ovoj školi, zajedno sa svojim nastavnicima, posetili su jedan od salaša u ovom delu Bačke kako bi videli i svojeručno oprobali branje kukuruza, i u sklopu toga pripremu postelje od komušine, odnosno kukuruzovine, kakva se masovno koristila u seoskim sredinama u prošlom veku.

Direktorka škole „Matija Gubec“ Stanislava Stantić-Prćić najavljuje da će se projekat etnoradionica nastaviti i ubuduće. Ideja je da se na taj način doprinese ne samo upoznavanju mladih sa tradicijom nego i uređenje Muzeja tavankutske škole.

– Do sada je za muzej škola dobila kao poklon stari drveni krevet, a učenici su napravili postelju od ruskulje, odnosno kukuruzovine. Sledeća etapa je čupanje guščijeg perja i pravljenje perjanih jastuka. Neke od narednih radionica pomoći će da učenici nauče nekadašnji način šivenja i šlingovanja kako bi se postelja mogla kompletirati. I naredne radionice biće posvećene tradiciji života na selu, a zadatak je da se dovrši opremanje tradicionalne bunjevačke sobe – kaže Stanislava Stantić-Prćić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari