Polaznicima koji su završili Program stručne obuke uručeni su sertifikati u prostorijama kompanije Prva petoletka. Zahvaljujući ovoj obuci, Trstenik je dobio 100 novih majstora.


– Trstenik je uvek bio srce metalskog kompleksa Srbije, a te zasluge nosi, pre svega, zahvaljujući Petoletki. U Petoletki su oduvek radili najbolji majstori – najbolji strugari, varioci, bušači. Međutim, nakon više godina krize i sprovođenja socijalnih programa, Petoletku je napustio veliki broj dobrih majstora. Zahvaljujući ovom Programu stručne obuke, na tržištu rada će se ponovo naći zanatlije koje će moći da odgovore na visoke kriterijume koje postavlja Prva petoletka. Nadam se da će u novoj poslovnoj godini doći do povećanja realizacije i da ćemo biti u prilici da jedan broj ovih mladih ljudi i zaposlimo – izjavio je Zoran Veselinović, generalni direktor kompanije Prva petoletka.

Nacionalna služba za zapošljavanje je početkom 2011. godine raspisala tender za izvođača obuke za poslove metalostrugara i metaloglodača, koji je pripao Prvoj petoletki i Narodnom univerzitetu Trstenik.

– Želimo da tržište rada bude spremno za dolazak novih investitora u Trstenik, tako što će moći da odgovori na tražnju za potrebnim stručnim kadrom. Iz tog razloga pokrenuli smo Program stručnog usavršavanja koji se finansira iz budžeta Nacionalne službe. Svaki polaznik programa stekao je nova znanja, a samim tim, sada ima i veću mogućnost za brži pronalazak posla – rekao je Ljubiša Knežević, rukovodilac Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Kruševac.

Nezaposleni su protekle četiri nedelje, praktičan deo obuke pohađali u Petoletki, raspoređeni u šest društava iz sistema PPT. Njihova obuka je bila pod nadzorom direktora proizvodnje, a uz saradnju sa najboljim majstorima tih pogona, koji su uložili sve napore da svoje višedecenijsko iskustvo i znanje prenesu na svoje nove kolege kroz specifičnosti obrade materijala i različite načine proizvodnih postupaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari