Pramenković: Svaka institucija i pojedinac su važni u afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka 1Foto: N. Kočović

Bošnjačko nacionalno veće (BNV), nizom aktivnosti, obeležava 28.septembar – Dan Bošnjaka.

Obeležavanje bošnjačkog nacionalnog praznika počelo je otvaranjem izložbe radova, nastalih u ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Sjenica 2023“, koju organizuje bošnjački nacionalni savet.

Na svečanosti, u sedištu BNV u Novom Pazaru, uručene su nagrade najuspešnijim učesnicima republičkog takmičenja iz bosanskog jezika.

Predsednica te institucije, Misala Pramenković, je istakla da se i posle trideset godina od vraćanja imena Bošnjak i naziva bosanski jezik, Bošnjaci se i dalje suočavaju sa izazovima očuvanja, negovanja i afirmacije identiteta.

-Ti izazovi nikada nisu ni prestajali, oni su samo menjali svoje odlike i svoju formu, od one drastične, grube i vidljive, do one malo prefinjene, sakrivene i nekada u svilenim rukavicama prikazane. Na te izazove nijedan Bošnjak, niti Bošnjakinja.ne bi smeli odgovoriti sa dozom nedovoljnog samopouzdanja u pogledu nacionalnog identiteta, sa dozom kolebanja ko smo i šta smo, već odgovori treba da budu jasni, glasni i dostojanstveni – istakla je predsednica BNV i poručila da nijeda pripadnik bošnjačkog naroda, bilo gde da se nalazi širom sveta, „ne sme da smetne s uma fa je svaki pojedinac važan, kao što je svaka institucija važna u pogledu afirmacije nacionalnog identiteta, i da smo svi važna karika i da predstavljamo jednu značajnu i vrednu kocku u mozaiku, koja predstavlja bošnjački narod i bošnjački korpus“.

Dan Bošnjaka – 28.septembar obeležava se u znak sećanja na Ptvi bošnjački sabor, održan tog dana 1993.godine u Sarajevu. Tada je doneta odluka da se bošnjačkom narodu vrati nacionalno ime Bošnjak i da se maternji jezik nazove bosanskim.

BNV je, u junu 2019.godine, proglasilo 28.septembar za nacionalni praznik Bošnjaka.

.
.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari