U dvorištu petrovačkog Centra za kulture, poznatijem kao Titov gaj, u subotu 10. septembra održana je manifestacija „U Petrovcu se kolo razigralo“, šesta po redu, poznatija kao „prasićijada“. Mnogobrojne goste iz Požarevca, Beograda, Zaječara, Bora, Lazarevcu, Priboja na Limu i drugih mesta širom Srbije dočekali su predsednik petrovačke opštine, Radiša Dragojević i poslanik u republičkoj Skupštini Miletić Mihajlović.


Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, izbora za najlepšu devojku manifestacije, demonstracije karate majstora, prodajne izložbe etno hrane i proizvoda domaće radinosti, najveću pažnju posetilaca privuklo je takmičenje ekipa u pečenju prasića na tradicionalan srpski način.

Ove godine okupilo se pedesetak ekipa majstora u pečenju prasića, što je rekordan broj takmičara od kada se odvija ova manifestacija. Na ražnjevima bilo je stotinak prasića, raznih velečina, koji su se nekoliko sati na tihoj vatri okretali, pre nego što je stručni žiri prekinuo takmičenje i uzeo uzorke prasetine za ocenu.Gotovo svi do jednog takmičari su rekli da im je motiv učestvovanja na takmičenju, ne da pobede, već da se dobro druže i što bolje provedu. Pored prasića pripremali su se, van konkurencije, i razni drugi tradicionalni srpski i vlaški specijaliteti. U kotlićima i kazanima kuvao se svadbarski kupus, gulaši od raznog mesa, paprikaši u saču, kao i nezabiolazni pasulj. U jednom kazanu pripremalo se jedinstveno vlaško jelo po imenu žmare.

Ipak, najinteresantniji tradicionalni srpski specijalitet na manifestaciji bio je „Hajdučki ćebap“ na ražnju. Njega je kreirala ekipa „Veseli drugari“. Operativni vođa ekipe, koji je po zanimanju policijski inspektor, Siniša Bogdanović-Conja kaže da su drugi put na takmičenju i da su „hajdučki ćebap“ spremili za sebe i goste. Njihova ekipa je pekla i neizbežno homoljsko jagnje. Ražanj sa prasetom i ćevapom okretao je poznati sudija Apelacionog suda (sudio Arkanovim ubicama), Dragan Đorđević, koji je ove godine izabran za kapitena „Veselih drugara“, inače rođeni Petrovčanin. Maskota ekipe bila je simpatična devojčica Minja Trailović.

– Skupili smo se ovde da se družimo i lepo zabavljemo. Ne jurimo pobedu, a ako pobedimo, ni to ne bi bilo loše. Za naš sto svi su dobrodošli i mogu da probaju naše spesijalitete i domaće proizvode – rekao je Siniša dok nas je pozivao da sednemo za njihov sto. Za stolom su sedeli i gosti iz Beograda, poznati novinar Gradiša Katić i bivši sudija, sada uspešan advokat Miroslav Todorović Šera, koji su gustirali čuvenu rakiju vlašku rakiju „Ranovaču“ i mezetili tvrdi vlaški sir i paradajez salatu.

Na takmičenju je po prvi put učestvovala ekipa KUD Vlaški Do koju je predvodio Siniša Korunović.

– Došli smo sa folklorom koji će nastupati na glavnoj bini, a mi okrećemo ovo prase. Ne moramo da pobedimo ali ćemo da ga u slast pojedemo sa svima koji to žele. Ova manifestacija je fenomenalna i predstavlja sav naš folklor i tradiciju, ali najlepše je druženje-oduševljeno priča Siniša o utiscima sa „Prasićijade“.

Pobedu na šestoj „Prasićijadi“ odnela je ekipa KUD „Živorad Stamenković-Špigel“ iz Kamenova, drugo mesto osvojila je ekipa „Krajišnici“ iz Petrovca, a treći su bili „Ribolovci“ iz Rašanca.

Sve u svemu ova lepa manifestacija potrajala je do duboko u noć. Ko je pobednik, manje je važno. Pobedilo je druženje i svi koji su bili na „Prasićijadi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari