"Pratite vesti, sigurno će da objave": Nadležni bez odgovora kada počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa 1Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Ukoliko ovih dana zovete domove zdravlja da se informišete imaju li vakcine protiv sezonskog gripa i kada će vakcinacija početi, reći će vam uglavnom “da pratite vesti, jer će to sigurno da objave”. Zdravstveni radnici u beogradskim ali i domovima širom Srbije, sa kojima smo razgovarali, kažu da vakcine još nisu stigle, da ih čekaju svakog časa i da nemaju nikakvo obaveštenje.

I dok domovi zdravlja čekaju vakcine, a zavodi saglasnost Ministarstva zdravlja, podsećamo da je vakcinacija prošle godine počela 3. oktobra, kao i da lekari preporučuju da je potrebno do tri nedelje da bi neko ko primi vakcinu stekao imunitet koji traje narednih šest meseci.

Ministarstva zdrvlja i Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, koji su direktno odgovorni za nabavku i distribuciju vakcina, do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili Danasu koliko doza vakcine protiv gripa je nabavljeno da bi se građani zaštitili ove sezone, niti kada vakcinacija počinje. Takođe, nismo dobili ni odgovor koliko su zdravstvene ustanove snabdevene vakcinom.

"Pratite vesti, sigurno će da objave": Nadležni bez odgovora kada počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa 2
foto Aleksandar Roknić Danas

Sa druge strane, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd tvrde da su tokom vikenda vakcine distribuirane gotovo u svim domovima zdravlja na teritoriji Beograd, te da će preostali dobiti danas.

– Sa vakcinacijom građana i zdravstvenih radnika će se otpoćeti po dobijanju saglasnosti iz Ministarstva zdravlja. Gripa nema, ali je u cirkulaciji nekoliko virusa, koji izazivaju respiratorne i stomačne tegobe. Kovid i dalje dominira među akutnim respiratornim infekcijama – kažu za Danas iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Kada je reč o drugim respiratornim virusima, kako dodaju, prisutni su adeno i rino virusi, kao i mikoplazma pneumonije, jednoćelijski organizam koji je odgovoran za atipičnu upalu pluća.

– Uočava se i porast broja akutnih respiratornih infekcija, oko 10.000 slučajeva na nedeljnom nivou, a taj rast nam ukazuje i da su drugi virusi u cirkulaciji. Osim respiratornih virusa, prisutni su i stomačni virusi, poput rota i noro virusa – ukazuju iz beogradskog zavoda za javno zdravlje.

Prema podacima iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka Instituta Batut, prošle godine kroz populacioni nadzor nad gripom prijavljeno je 384.218 oboljenja sličnih gripu sa stopom incidencije 5621,9 /100.000, što je za osam odsto veći broj prijavljenih slučajeva u odnosu na 2022. godinu. Takođe, u 2023. u Srbiji su potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09 (dominantan u cirkulaciji), A(H3) i V.

Ko treba da se vakciniše i kada je najbolje vreme?

Vakcinu protiv sezonskog gripa, kako navode na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, obavezno treba da prime hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, trudnice i zdravstveni radnici. Po epidemiološkim indikacijama vakcina se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima i socijalno – zdravstvenim ustanovama.

“Najbolje je vakcinisati se protiv gripa oko mesec dana pre nego što se uobičajeno pojavljuje virus gripa u cirkulaciji. U Beogradu se virus najčešće otkriva u decembru ili januaru, a svoju maksimalnu aktivnost ispoljava u februaru ili martu. Najoptimalniji period kada treba da se vakcinišemo je oktobar, novembar i prva polovina decembra”, poručuju iz Gradskog zavoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari