Predstava „Galeb“ Bjelopoljskog pozorišta osvojila je prvo mjesto na 42. festivalu dramskih amatera Crne Gore, održanom od 11 do 16. juna u Bijelom Polju. Druga nagrada pripala je Kolašinskom amaterskom pozorištu za predstavu „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“, a treća Dramskom studiju „Istureno odjeljenje“ iz Podgorice za predstavu „Tačka ili tri tačke“. Direktor Centra za kulturu Izet Erović ističe da kvalitet Festivala dramskih amatera Crne Gore potvrđuje 42-godišnje postojanje.


– Tokom proteklog vremena stvorena su prijateljstva, ostvareni kontakti, razmijenjena iskustva. Zbog svega toga, mi u Centru za kulturu se trudimo da svaki naredni festival bode bolji. Uostalom, ovaj Festival pokazuje da je dramski amaterizam u Crnoj Gori razvijen i on je reper za kvalitet u našoj zemlji i regionu. Na Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju učestvovala su mnoga značajna imena jugoslovenskog glumišta, kao što su Mima Karadžić i Žarko Laušević, kaže Erović. Predsjednica ovogodišnjeg žirija Marija Čolpa ističe da amaterska predstava može da bude i bolja od profesionalne, po svom senzibilitetu i umjetničkoj kategoriji.

– Prema tome, napredovanje amaterskog pozorišta je jako važno. A Festival dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju je jako vrijedan i treba da održava tradiciju i tendenciju favorizovanja amaterskog pozorišta u pravom smislu te riječi. Mislim da amateri nose emociju i pravu ljubav prema pozorištu i to je ono što ih čini drugačijim od profesionalaca, kaže Čolpa.

Ono što je bilo karakteristično za ovogodišnji Festival dramskih amatera je masovnost. Za učešće se prijavilo 15 predstava, ali je selektor Izet Mulabegović, vodeći se kvalitetom predstava, za učešće odabrao 10. On ističe da nije bilo lako napraviti odabir, ali da su publika i žiri potvrdili da je odabrao prave predstave.

– Zaista, sa ponosom mogu da kažem da dugo pratim ovaj Festival i da je ove godine dostigao neki svoj vrhunac kvaliteta, samim tim što je bilo 15 prijavljenih predstava, od kojih je selektor odabrao 10. Bjelopoljska publika i mi u žiriju imamo lijep ugođaj i zadovoljstvo gledajući po dvije predstave svake večeri. Mi Bjelopoljci se ponosimo ovim Festivalom, jer za vrijeme njegovog trajanja svaka pora, svaki dio grada živi i uživa u dramskom stvaralaštvu amatera, ističe članica žirija Blaga Žurić. Književnik Dragan Koprivica naglašava da je teško opisati takmičarsku atmosferu, nadanja i snove mladih, koji se već godinama kvalifikuju da dođu na ovaj Festival, i zablistaju energijom, mladošću, talentom, poimanjem pozorišta, inovacijama pred publikom, koja objektivno nagrađuje aplauzima sve ansamble, bilo da su domaći, iz Bijelog Polja, ili sa strane, iz bilo kojeg grada Crne Gore.

– Ovaj Festival je i svojevrsna viza za Festival festivala u Trebinju, na koji dolaze po dvije najbolje predstave iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Pored fantastičnog gostoprimstva domaćina i naravno, posebno direktora Centra za kulturu Bijelo Polje, prof. Izeta Erovića, posebni kuriozum, draž, ljepotu, predstavljaju divna druženja mladih glumaca sa bjelopoljskom omladinom, i druženja glumaca iz raznih gradova tokom tih pet dana i noći, kaže Koprivica.

Srce gledaoca je prava scena

– Kao i svake godine, potvrđuje se onaj čuveni stav da zapravo prava pozornica nije scena već srce gledaoca. Ako krenemo od one slavne i već sada pomalo izlizane definicije da je pozorište makar potencijalno uvećanje intenziteta emocija gledalaca, onda postaje jasno da je najbolje pozorište uzbudljivo pozorište – pozorište koje nas dotiče. Kao i prethodnih godina selektori festivala trude se da odaberu s jedne strane tekuću produkciju, dakle da predstavi bjelopoljskoj publici ono što je nastalo proteklih godinu dana, a s druge, opet, da izaberu najkvalitetnije predstave koje na pozorišni, zanimljiv i vrijedan način govore. Ove godine je produkcija bila obimna, ali je selektor, čini mi se, odabrao prave predstave, kaže Vanja Kovačević, voditelj razgovora o predstavama 42. FDA.

Nagrade

Nagrada za najbolju režiju pripala je Draganu Koprivici za predstavu „Galeb“, nagrada za najbolju žensku ulogu Jeleni Jasikovac iz Plužina, a nagrada za najbolju mušku ulogu Jasminu Čokoviću iz Bijelog Polja. Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu pripala je Slađani Bubanji iz Bijelog Polja, nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu Zoranu Rakočeviću iz Kolašina. Nagrada za najbolju glumačku bravuru „Fuad Zaimović Strela“ dodijeljena je Đorđiju Tatiću iz Kolašina, dok je nagrada za najbolji scenski govor pripala Bjelopoljskom pozorištu. Takođe, nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Staši Lalatović iz Podgorice, a nagrada za najbolju scenografiju Mustafi Ljeljeviću iz Bijelog Polja. Nagrada za najbolju kolektivnu igru pripala je Dramskom studiju Et Entuzijasto, nagrada za najbolji kostim Draganu Koprivici, nagrada za autorski projekat Mariji Backović, Slaviši Grubiši i Iliji Gajeviću iz Podgorice i specijalna nagrada žirija pripala je Marku Kneževiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari