U kulskoj opštini vlada prava potraga za radnicima metalske struke, jer su se kulskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u prethodnih nekoliko dana obratile dve firme iz inostranstva sa ukupnom potražnjom od oko dve stotine radnika, mahom metalske struke kojih u Kuli ima dosta jer je Fabrika armatura Istra u stečaju nekada zapošljavala preko šest stotina radnika.

U kulskoj opštini vlada prava potraga za radnicima metalske struke, jer su se kulskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u prethodnih nekoliko dana obratile dve firme iz inostranstva sa ukupnom potražnjom od oko dve stotine radnika, mahom metalske struke kojih u Kuli ima dosta jer je Fabrika armatura Istra u stečaju nekada zapošljavala preko šest stotina radnika. Prema rečima Ivana Marića, šefa filijale NSZ u Kuli, ponude za zaposlenje stigle su iz Slovačke i Italije.
– Slovačka metalska industrija „Slov-arm“ za sada traži osam radnika, livaca i kovača koji bi otišli na rad u Slovačku. Tamo im je obezbeđen smeštaj, hrana i, po prvim informacijama, plata do 500 evra. Opštinu Kula su odabrali zbog „Istre“ za koju su inače zainteresovani kao kupci, a i zbog velikog broja pripadnika rusinske nacionalnosti bliske slovačkoj koji bi se tamo lako sporazumevali.
Naravno, to nije presudan uslov za odlazak na rad u Slovačku, a prema onome što smo čuli od predstavnika slovačke firme sasvim je izvesno da će pokušati da kupe „Istru“ koja je u stečaju što bi dovelo do mnogo značajnijeg obima saradnje sa našom filijalom“, kaže Ivan Marić. Prema njegovim rečima, poslodavac iz Italije traži mnogo više radnika, ali se nije direktno obratio Službi već je angažovao jednu beogradsku agenciju za posredovanje.
– Znamo da je u pitanju italijanska kompanija „Danieli“ koja traži ukupno preko dve stotine radnika. Od tog broja, traži se 100 zavarivača, 50 metalostrugara, 50 bravara-mašinista kao i 10 bravara montera za koje je navedeno da će najverovatnije povermeno biti angažovani i van Evrope. Mi smo ove podatke postavili na našoj oglasnoj tabli, a svi zainteresovani se mogu obratiti Agenciji „Ameks“ iz Beograda“, kaže Marić. Prema njegovim rečima, na evidenciji Službe za zapošljavanje u Kuli trenutno nema dovoljno lica sa kvalifikacijama koje traže ove dve strane kompanije.
– Mi trenutno tragamo za tim licima jer su zaposleni u Fabrici armatura Istra imali svoje interne kvalifikacije koje nisu bile potpuno u skladu sa kvalifikacijama koje su dobili kroz školovanje. Za sada na spisku imamo 51 lice i nadamo se da ćemo ga ovih dana proširiti kako bismo omogućili barem jednom broju ljudi da obave razgovor sa poslodavcem i eventualno nađu zaposlenje u inostranstvu, rekao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari