Pravdoljubivi i cinični nastavljaju svoju misiju 1

Miran gradić sa kuglanom i pastorom koji nikako ne može da se pomiri s postojanjem verske sekte koja zavodi ranjive mlade devojke, pretvarajući ih u igračke gurua sekte.

I, za kraj, tu si i Vins i njegova lepa dragana, koji dolaze na poziv vlasnika kuglane. A i vlasnik kuglane jedan je od onih koji polažu račune guruu… – uvodna je napomena uz 13. epizodu (Padaju kegle, 1988) koja otvara peti tom strip serijala DŽeremaja Belgijanca Hermana Ipena, koji se, zajedno sa šestim, pojavio nedavno u izdanju Čarobne knjige.

Ovaj izdavač, tako, nastavlja sa objavljivanjem (od 2013) avantura pravdoljubivog, brzopletog i naivnog DŽeremaje i njegovog sapu(a)tnika, ciničnog otpadnika koji gleda svoja posla, Kurdija Maloja. NJih dvojica, naravno, na svoj naivan način rešavaju i ovaj slučaj, i nastavljaju svoje putovanje kroz epizode Vratio se Simon (1989), Aleks (1990), Crvena linija (1992), Tri motora… ili četiri (1994) i Ave, Cezare (1995). Sve u prevodu Vladimira D. Jankovića. Kao kolorista u ovim epizodama pojavljuje se jugoslovenski strip autor i ilustrator Željko Pahek.

DŽeremaja, Kurdi i galerija likova smešteni su u postapokalptični svet, nakon nuklearnog rata. Svet u kome vladaju kriminalci i pljačkaške bande, od kojih nevini pokušavaju da se zaštite. Serijal je realizovan kao slika i prilika svih problema koje svet, a naročito Amerika, ima i danas: društvena nepravda, nasilje iz zabave, rasna netrpeljivost (naročito crnaca i Indijanaca), droga, sekte, ucene, korupcija, oslobađanje ubica i pedofila iz zatvora, političke spletke… Crtež Hermana Ipena realističan je sa elementima karikaturalnog što likovima daje dodatnu upečatljivost. Uznemirujuće vremenske i prostorne odrednice, uz majstorsko kadriranje, određuju svet u haosu, u kome nema mesta iluzijama.

Belgijanac Herman Ipen (1938), sa četrdeset godina odlučio je da se odmetne i stvori sopstveni lik. DŽeremaju je kreirao 1978. za nemački magazin Zack, a prva epizoda Noć grabljivica premijerno je objavljena u sarajevskom Strip Artu, 1979. Ervin Rustemagić, vlasnik i urednik tog magazina, kupio je prava na Hermanovog DŽeremaju i distribuirao ga širom sveta. Objavljeno je ukupno 34 epizoda plus jedan Specijal. Poslednja, 34. epizoda objavljena je 2015. pod naslovom Jungle City. Sa dosadašnjih, 18 objavljenih epizoda, Čarobna knjiga se lagano približava finišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari