"Pravi cilj postupaka je da se Kokanoviću zabrani dalje bavljenje advokaturom": Odgovor Koordinatora "Grupe 46" Vladimiru Beljanskom 1Foto: fbd.org.rs

Zahvaljujemo se dnevniku Danas što je uvideo značaj koji slučaj advokata Čedomira Kokanovića ima u borbi za slobodu govora u Srbiji i preneo saopštenje i Apel Grupe 46 javnosti tim povodom objavljeno 29.januara na sajtu Foruma za bezbednost i demokratiju (FBD) a kojem su se pridružile brojne istaknute ličnosti i advokati iz Beograda i cele Srbije.

U tom smislu smatram da čitaoci Danas-a imaju pravo da ovaj slučaj sagledaju u širem kontekstu od onog na koji u svom jučerašnjem pismu Danasu povodom našeg Apela pokušava da ga svede g. Vladimir Beljanski, navodi advokat Luka Jovanović, koordinator „Grupe 46“ i Programski direktor FBD.

„Naime, g. Kokanović već nekoliko godina javno ukazuje na nepravilnosti i potencijalne zloupotrebe u finansijskom poslovanju Advokatske komore Vojvodine od kada je na njenom čelu g. Beljanski.

Do ovih informacija g.Kokanović je dolazio kroz brojne postupke za ostvarivanje prava na uvid u informacije od javnog značaja i to često tek nakon što bi Poverenik naredio njihovo dostavljanje pod pretnjom novčanog kažnjavanja.

Verujemo kako je upravo ovaj javni angažman g. Kokanovića glavni uzrok krivičnih postupaka koji se vode protiv njega u Novom Sadu, a u kojima se iznošenje tako dobijenih podataka poistovećuje sa uvredom“, ocenjuje Jovanović u svom odgovoru Beljanskom.

Pravi cilj tih postupaka je, ukazuje, „da se g. Kokanoviću zabrani dalje bavljenje advokaturom (što je i sam g. Beljanski posredno potvrdio u izjavi koju je dao kao predsednik AKV!).

Slutimo da upravo takva zabrana predstavlja glavni razlog zbog kojeg se u ovom slučaju insistira na krivičnoj, a ne na građanskoj odgovornosti“, navodi Jovanović.

Na kraju, dodaje Jovanović, povodom ispoljenih nedoumica g. Beljanskog vezanih za samu Grupu 46, „verujemo da je samo njemu promaklo, ali ne i čitaocima dnevnika Danas koji je to prilikom objavljivanja našeg apela i vidno naveo, Grupa 46 postoji u okviru NVO Forum za bezbednost i demokratiju, koji baš ove 2023. beleži 20-tu godinu redovnih aktivnosti (osnovan je 2004.)“.

Grupa 46, zaključuje, posvećena je zaštiti prava na slobodu misli i izražavanja garantovanu čl. 46 Ustava RS, koju je FBD formirao i upravo po tom članu Ustava i nazvao pre nekoliko godina, a na inicijativu prijatelja i članova FBD, kada su napadi na slobodu misli i izražavanja u Srbiji ponovo dobili na zamahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari