Držeći se krilatice „što možeš danas ne ostavljaj za sutra“, fudbaleri i stručni štab Partizana rešeni su da već u prvom susretu trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona s kiparskim prvakom Apoelom, sutra u Nikoziji, odškrinu vrata plej-ofa.

Niko u taboru najboljeg srpskog tima ne govori potcenjivačkim tonom o pretposlednjoj prepreci na putu ka najjačem i najisplativijem evropskom klupskom takmičenju, još manje se zanosi da će je lagano preskočiti kao što je bio slučaj s preslabim Rilom, ali svi veruju u dobre vesti s ovog mediteranskog ostrva.

– Teško je definisati šta bi to povoljan rezultat za nas na ovom gostovanju, jer dalje možemo i s dva remija. To ne znači da nećemo ići na pobedu u Nikoziji. Igrao pred svojim navijačima ili na strani, u našim ili evropskim takmičenjima, Partizan uvek hoće maksimum – objašnjava za Danas zadnji vezni crno-belih Radosav Petrović, koji sa saigračima danas pre podne odlazi u Larnaku, a odatle u Nikoziju, gde će večeras odraditi poslednji trening pred utakmicu.

Mladi „kvaritelj“ tuđe igre ključ uspeha traži u pravilnom pristupu i disciplinovanoj odbrani.

– Fenerbahče, Ril ili Apoel, svejedno nam je, jer ko hoće da bude deo Lige šampiona i misli da je zaslužuje mora svakog tretirati na isti način. Od prvog do zadnjeg minuta, bez obzira na rezultat. Da smo drugačije rezonovali ne bismo 4:0 iz Velsa duplirali u našoj Humskoj ili se prošlog leta onako isprsili pred favorizovanim Turcima. Bez pravilnog pristupa ni kvalitet ne može doći do izražaja, a mi ga, hvala bogu, imamo u potrebnoj meri i to u svim linijama. U istom uzročno-posledičnom odnosu su odbrana i napad. Čvrsta, disciplinovana i kolektivna odbrana uslov je za dobru završnicu, a tamo će odlični golgeteri Kleo i Diara, s jednako dobrom veznom trojkom iza sebe, već uraditi što je do njih. Mora se ići redom i moramo svi biti od pomoći jedni drugima – potencira rad u defanzivi Petrović, koji se svojom visinom nadovezuje na korpulentnu zadnju liniju.

Almami da Silva Moreira, koji u nogama ima evropskih utakmica koliko pojedini saigrači nemaju godina života, takođe insistira na maksimalnoj ozbiljnosti i borbenosti protiv ofanzivnog Apoela.

– Nevažno je da li će protivnik igrati s jednim ili dva napadača, nebitno je ni da li igramo na plus 35 ili deset stepeni, bitno je da mi budemo pravi. Ril je prošlost, a Apoel novo iskustvo. Motiv je isti, ali je zato odgovornost veća, jer za gubitnika nema popravnog, a pobednik sigurno ide u Ligu šampiona ili Ligu UEFA. Iz odgledanih kaseta video sam da domaćin voli i zna da se nadigrava, ima iskusne i brze fudbalere i publiku koja ih diže kada im ne ide, ali verujem da je Partizan na svakom polju u „plusu“. Mnogo toga će zavisiti od načina na koji se budemo postavili. Kiprani su mnogo bolji od Velšana, ali smatram da smo mi još jači, kompaktniji i veštiji. Samo, to bi trebalo potvrditi sutra i sledeće nedelje u Beogradu – tvrdi za naš list iskusni organizator igre.

Legija stranaca

Čak 15 od 28 licenciranih igrača Atletskog fudbalskog kluba Grka iz Nikozije (grčka verzija reči Apoel) nisu kiparski državljani. Plavo-žuti dres (kombinacija za domaće mečeve) nose (po) tri Poljaka, Grka i Portugalca, (po) jedan Makedonac, Holanđanin, Brazilac, Albanac, Slovak i Srbin (Nenad Mirosavljević). Na čelu te „legije stranaca“ je naš trener Ivan Jovanović, koji je s klubom osnovanim 1926. osvojio dve od 20 šampionskih titula, 2 od 19 nacionalnih Kupova i 1 od deset trofeja u domaćem Superkupu.

Rasprodat stadion

U Nikoziji vlada veliko interesovanje za dolazak Partizana. Prema informacijama koje stižu sa Kipra, moderni i komforni GSP stadion rasprodat je do poslednjeg mesta, što znači da će meču prisustvovati svih 22.859 gledalaca. Duel počinje u 19 časova po našem, odnosno 20 sati po lokalnom vremenu, a prognozirana temperatura u to vreme je 32 stepena.

Krstajić propušta sutrašnju utakmicu?

Partizan će verovatno oslabljen na APOEL. Na sinoćnjem, pretposlednjem treningu uoči današnjeg puta na Kipar, iskusni štoper i povratnik u tim iz Humske, Mladen Krstajić, povredio je zadnju ložu zbog čega možda neće biti čak ni među putnicima za Nikoziju, a iako ode male su šanse da zaigra u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. U tom slučaju, sutra će na poziciju levog beka Ivan Obradović, seniorski reprezentativac Srbije, koji zbog skorije prodaje i(li) zaostatka u pripremama posle Evropskog prvenstva mladih selekcija nije odigrao ni minut u dvomeču sa Rilom u prošloj rundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari