Pravni fakultet otpustio profesora Aleksandra Jakšića zbog plagiranja

Ostavite komentar


  1. sta je sa perjanicom SZS-a prof danicom sa ekonomskog? nesto su zataili danas i n1 u svojoj objektivnosti…

    1. Da si pratio šta je žena govorila tim povodom, ne bi sad pisao – pisala gluposti

  2. „Razlog za otkaz je povreda ugleda Pravnog fakulteta“, naveo je Mirković, ističući da je odluka kojom je konačno utvrđeno da je Jakšić plagijator „pročitana na sednicama senata Univerziteta i svih naučno-nastavnih veća svih fakulteta i instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu“. A to što je Sima Avramović bio dugogodišnji dekan nije povreda ugleda fakulteta.

  3. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, profesor dobije otkaz za plagiranje univerzitetskog udžbenika. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, profesor osuđen u prvom stepenu, i dalje je prodekan za nastavu, objavio je knjigu koja ima tridesetak fusnota i kojoj niko ne može da uđe u trag niti može da je kupi niti da je pozajmi, krije je ko zmija noge, njegov doktorat se ne može naći ni u jednoj biblioteci, Veće fakulteta se o svemu tome ne izjašnjava. Ćute svi- Lepo.

  4. Bravo za Pravni fakultet! Jos treba poraditi na imidzu fakulteta.
    Kod A. Jaksica nikada nisam polagao ispit,niti imao skoro nikakvih kontakata na studijama,ali,sta je doticni profesor radio na fakultetu,i koliko je maltretirao studente,o tome moze dobra knjiga da se napise. Bahat,osion,podmukao,a takvi su samo oni neispunjeni,plagijatori,koji se kite tudjim perjem,legende fakulteta su ipak bile gospodsvene,sa osecajem za meru,uvek da pomognu studentima,uvek uz njih,za njih,sa stilom,besprekorni u ponasanju. Ovi koji maltretiraju studente i ispituju kao da su bogovi,uglavnom na kraju ovako zavrse. On je vec jednom hapsen u nekoj aferi,ako se dobro secam Rubin,kako se iz toga izvukao ne znam,ali,ovo je mala pobeda morala i etike Pravnog fakulteta,bastiona slobodarskog duha.

    1. Moram da se oglasim sa jednim razlicitim pogledom na ovaj slucaj .
      Profesora Jaksica veoma dobro poznajem , odrasli smo zajedno , i to me ne sprecava da ga kritikujem kada to zasluzi . Ovde se po mom misljenju radi o jednoj hajci , u to sam duboko uveren i molim Danas da objavi moj komentar .

      Retko je bilo videti nekoga ko je dane i noci delio sa knjigama u onim vremenima sveopste razbibrige SFRJ , kada se vecina tada mladih ljudi samo provodila uz slogan „radio ne radio, svira ti radio“.
      Profesor Jaksic je strucnjak za medjunarodno pravo svetskog glasa , ali mu nedostaje jedan veoma vazan angazman koji je u nasoj sredini neizostavan – politicki !
      I pored nesvrstavanja u trenutnu i vodecu politicku formu , kao sto vecina nasih
      javnih licnosti na zalost praktikuje , Profesoru Jaksicu bi bilo sve oprosteno izuzev jedne stvari : Udario je na famoznog Olivera Antica .
      Valjalo bi da se nase veoma dobro istrazivacko novinarstvo ozbiljnije pozabavi ovim slucajem , lako je danas nekoga pustiti niz vodu .

  5. Da je u SNS-u, to mu se ne bi desilo. Jos bi dobio i ministarsko mesto. A ako jeste „drug clan“, eto njega na nekoj funkciji dok trepnes.

  6. Pročitam vest, pozovem suprugu koja je završila Pravni, pitam za njega i dodijem odgovor: „Svinja“.

    1. Zašto ne pišete da na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i Beogradu imaju plate 4000 evra?

    2. Isti ćeš odgovor dobiti od svih diplomaca beogradskog pravnog… bez obzira kakva su lična iskustva imali sa njim (makar i nikakva)

  7. Alo se odmah upiše u sns, biće ekspresno vraćen na posao, a kažnjeni oni koji su ga otpustili.
    Možda ga uvedu i u vladu, da sa malim, dopuni bandu kradjivaca intelektualne svojine.

  8. A Antić umesto otkaza dobi ambasadorsko mesto u Lisabonu. Nešto u vezi ispita je uradio što zaslužuje otkaz. Ali, zvao je Toma Nikolić koji je u to vreme bio u opoziciji.

  9. Pa gde je tu Mali – plagijatorski lopov i ne samo to – 24 stana, 500 hiljada eura ….e moja unakažena državo. Šta smo dopustili da nas ovakvi predstavljaju.

  10. Zanimljivo… Taj udžbenik je objavljen još 2008. godine. I sad se setili…
    A nije najuren zbot toga što studente vređa, omalovažava, maktretira… što dolazi na ispite „pod uticajem“ ili, ako i ne dođe, onda na samom ispitu obavezno „padne pod uticaj“. Nije bilo dosta ni što su ga, svojevremeno, navatali sa obeleženim novčanicama…
    Biće ovde ipak da je rekao ili učinio ono što nije trebalo nekome kome nije trebalo, pa je zato „slučaj“ izvađen iz fioke.
    OK, da ne grešim dušu, isti ovaj Pravni fakultet je najurio s posla jednog docenta jer se utvrdilo da je plagirao doktorat. Koji mu, ipak, nije oduzet. I eno ga sad u vrhu jedne stranke. I to opozicione.

  11. Na beogradskom Pravnom, svojevremeno je i Šešelj bio profesor. U moralnom smislu to ima istu težinu kao i ušešće u aferi indeks, na kragujevačkom, samo krivično!

  12. Vrlo NEPOSTENO I U NAJMANJU RUKU NEKOREKTNO, JEDINO JE ON PLAGIJATOR U SRBIJI, , STO RECE VUCIC PA STA

  13. Najuren je ne 2008 vec sada, zbog toga sto jedna docentkinja Pravnog sa brojnim politickim i poslovnim vezama zeli da bude izabrana za vanrednog profesora upravo i za Medjunarodno javno pravo. Taman kad njemu prestane radni odnos, njoj ide vreme za raspisivanje konkursa.

    1. U Novom Sadu postoje dva predmeta Medjunarodno privatno pravo i Medjunarodno javno pravo, jedan sa drugim nemaju mnogo dodirnih tacaka. U tekstu jasno pise da je imenovani pisao udzbenik Medjunarodnog privatnog prava, pa pretpostavljam da je to i predavao. Ne znam otkud vam to da ga neko sklanja zbog drugog predmeta, osim ako nije drzao oba.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 6. i 7. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.