Više od 6,3 miliona Austrijanaca imalo je mogućnost da juče na vanrednim izborima odluči o novom sastavu vlade. Pošto je Narodna partija Austrije (OVP) u julu prekinula koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SPO) raspisani su izbori, dvadeseti od proglašenja Druge Republike 1955.

Osim parlamentarnih partija SPO, OVP, Zelenih, Slobodarske partije (FPO), Saveza za budućnost Austrije (BZO), na izborima učestvuju i Liberalni forum (LIF), Komunistička partija (KPO) i građanske liste „Fric Dinkhauzer“, Hrišćani i „Spasite Austriju“. Na ovim izborima SPO sa novim liderom Vernerom Fajmanom želi da sačuva prvu poziciju, koju je povratila na prošlim izborima, održanim oktobra 2006. godine.

OVP sa Vilhelmom Moltererom namerava da se vrati na čelnu poziciju, koju je imala od 2002. do 2006. Za treće mesto na političkoj sceni bore se Zeleni i FPO, dok BZO prelaskom cenzusa želi da spreči ponavljanje velike koalicije SPO-OVP. Prvo biračko mesto otvoreno je u ponoć, za one koji glasaju putem izborne karte u Lincu. Ovi izbori mogli bi biti istorijski, jer bi po prvi put desničarske FPO i BZO zajedno mogle da dobiju preko 30 odsto.

Očekuje se, naime, da će FPO preći 20 odsto, pošto je uspela da pridobije Bečlije i mlade birače. Prvi put u istoriji austrijskog parlamentarizma na saveznom nivou glasaće mladi od 16 godina, od kojih će veliki broj odlučiti da glas da „slobodarcima“. Desnica bi time mogla postati značajan faktor u formiranju vlade, pa je lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe na kraju predizborne kampanje rekao da bi rado uzeo mesto vicekancelara ili ministra policije.

Prema poslednjim istraživanjima, koja ukazuju na rastuću nezainteresovanost za politiku, oko 40 odsto glasača smatra da nijedna partija ne može da reši njihove probleme, a oko 30 odsto ne zna za koga bi glasali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari