Pravo na život bez nasilja 1Foto: iknowpolitics.org

Nasilje nad ženama je najrasprostranjenije kršenje ljudskih prava u svetu, mada nije prepoznato, ni priznato kao takvo, pogađa sve žene, bez obzira na njihove godine, nacionalnost, veru, upozoreno je danas sa debate: Svaka žena ima pravo na život bez nasilja, organizovane u Francuskom institutu u Srbiji zajedno sa Univezitetom u Beogradu.

Prorektor Univerziteta Ivana Popović je, otvarajući debatu, uz podsećanje da je to jedna u ciklusu, naglasila da danas treba da se setimo onih hrabrih žena koje su izborile za nivo prava kakvo danas imaju.

Međutim, takva borba ne prestaje, jer su ovo prava koja lako mogu sa skliznu i nestanu, upozorila je Popović, navodeći da Univerzitet stavlja sve svoje resurse da se obrade, prodube ovakve teme.

Direktor Francukog instituta u Srbiji Žan Batist Kizen podseti je da je lepo danas ženama pokloniti cvet ali „moramo da mislimo na manje cveća a više moći, vlasti“, u nastojanju da ostvare svoja prava i odbrane se od nasilja.

Prema njegovim rečima, u Srbiji srećom ima puno oblasti u javnom, ekonomskom, intelektualnom životu, pronalazaštvu, koje počivaju na ženama.

On je naveo da se u Francuskoj kaže da postoji strana planine pod suncem, ali i u senci, jer postoje žene koje su imale sreću da postanju izuzetne, uzori ali i one koje trpe svakodnevno nasilje.

Predstavnik delegacije Evropske unije(EU) Nikola Bizel je naglasio da je ovo osetljiva tema i da članice EU rade na tome kako bi ozbezbedile da žene imaju značajniju ulogu u društvu i da se spreči nasilje nad njima.

On je podseto da se sprovode projekti na Balkanu, regionalni, u korist svih balkanskih zemalja i Turske, i projekti u Srbiji.

To nije nešto što se dešava samo ovde na Balkanu već i u drugim zemljama EU, rekao je Bizel, navodeći da je 2015. u Evropi svaka peta žena doživela seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje.

Govoreći o borbi protiv toga, on je podsetio da je ustanovljen zakonski sistem kao osnov, kao što je osnivački ugovor EU, Lisabonski ugovor i niz propisa protiv trgovine ljudima.

On je naglasio da nema efikasnog delovanja bez finansija, tako da u okviru EU postoji program pod nazivom pravo, jednakost i građanstvo, koji finanisira projekte sa ciljem ravnopravnosti muškaraca i žena i sprečavanja nasilja nad ženama.

On je ukazao na aktivnosti Evropske komisije da se smanji razlika u zaradama između žena i muškaraca, kako bi se ostavarila njihova jednakost, kao i na borbu protiv nasilja nad ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari