Bjelopoljac docent dr Rifat Alihodžić dobio je prvu nagradu za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja gradskog trga sa poslovnim objektima u Bijelom Polju pod šifrom „Epicentar”, koja iznosi 10.000 evra.


Druga nagrada od 5.000 evra, pripala je radu pod šifrom „101” koji je uradio autorski tim Jugoslovenskog instituta za urbanizam i stanovanje AD Beograd-Srbija, predstavništvo u Bijelom Polju, dok je treća nagrada, u iznosu od 3.000 evra, pripala radu pod šifrom „Vijenac”, sa autorskim timom Miroslava Petrovic Baučić, Milica Barudžić i saradnici Vuk Jakovljević i Marija Kočović.

Predsjednik žirija, gradonačelnik Tarzan Milošević ističe da su Bjelopoljci dobili kvalitetan idejni projekat, na osnovu kojeg će biti urađen glavni projekat, te da će početkom sljedeće godine biti započeta njegova realizacija.

– Prvonagrađeno rješenje ima jasnu poruku shvatanja i davanja predloga rješenja kompletnog prostora, koji su ilustrovani velikim brojem grafičkih priloga, kvalitetnim arhitektonskim obrazloženjima i maketom. Rad je na dobar i senzibilan način prezentiranim rješenjima ostvario potrebu razvoja i revitalizacije glavnog gradskog trga, zadržavanjem uočenih postojećih kvaliteta i nadgradnjom novih usklađenih sadržaja i prostora. Predloženo rješenje, gledajući u cjelini, uspješno slijedi savremene tokove u arhitekturi, istakao je Milošević.

Dobitnik prve nagrade Rifat Alihodžić kaže da se ovim ostvario njegov san da prostor koji je dugo nosio u sebi artikuliše na način kako bi želio. „Ovo je nešto što sam želio da ostavim svom gradu i da me grad po tome pamti“, kaže Alihodžić.

Osim nagrađenih, na konkurs, koji je raspisala i organizovala Direkcija za izgradnju i investicije Opštine Bijelo Polje, a koji je bio anoniman, međunarodni i otvoren, pristigli su još i radovi pod šiframa “Samparh” i “112358”. U žiriju, osim gradonačelnika Miloševića, bili su Božica Zeković građevinski inženjer, prof. Aleksandar Keković arhitekta, Maja Velimirović Petrović arhitekta, Vesna Rakčević arhitekta, mr Jadranka Popović arhitekta, Semir Bučan arhitekta i mr Abaz Dizdarević akademski slikar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari