Pravoslavni Ukrajinci biraju da li će Božić slaviti 25. decembra ili 7. januara: Da li je ovakav scenario moguć za SPC?

Ostavite komentar


  1. Voleo bih da samo neko objasni kako će se narodu objasniti da od 2101. godine se Božić slavi 8. januara. I sveti Nikola 20. decembra, Vidovdan 29. juna itd.

  2. I ova naša crkva treba da predje na normalan kalendar, 100 godina se nećkaju, grci , rumuni , bugari prešlii,a oni se nadaju da će svet da se vrati na stari kalendar.

  3. СПЦ треба ада иде у корак са светом.
    Србија треба да изађе из Шешељевог шињела …

  4. Nece se ni objasniti. Crkvi je vazno da se obelezava, pa makar i na pogresan dan. Ko ce to u narodu da proverava, to bi bilo okarakterisano kao ponasanje protiv crkve. Eto tako crkva misli to da resi.

  5. A da se služba vrši na srpskom, književnom jeziku, da razumemo reči molitve…a ne da stojimo i slušamo nama nerazumljiv staroslovenski jezik…i samo se krstimo kad i svestenici…dok misli lutaju…meni to logičnije, nego sam datum?

  6. Taj kalendar nije „osmislio“ Milankovic, gregorijanski kalendar je daleko, daleko stariji…

  7. Religioloskinja? Cudno da nikada nismo culi za zidarke, rudarke, bravarke, tesarke, varioloskinje ili varilice, vodoinstalaterke, keramicarke, gletaralke ili gletalice, limarke…

  8. Da predju, pa da nestane „srpski Bozic i srpska Nova godina“?! Pa kako ce se onda srbovati?!

  9. Amerika i Engleska biće zemlja proleterska.

    Modifikovani julijanski kalendar (Trpković/Milanković) je najprecizniji. Trenutno se poklapa s gregorijanskim kalendarom. Najprecizniji kalendar su usvojile pravoslavne crkve u okruženju.
    SPC koristi prevaziđen kalendar po diktatu Moskve.
    Zato nas zovu mali Rusi i zato ne žele Srbiju u EU.

  10. Kao što Savo reče, od 2100. godine se sve pomjera za 1 dan. Mislim da je to trenutak kada bi SPC mogla da promjeni kalendar. Za našeg života ništa se neće promijeniti. S druge strane, sam datum nije tako bitan. I 25.12. takođe nema mnogo veze sa Isusom Hristom, za kojeg se i ne zna tačno kada se rodio.

  11. Milanković,Tesla,Pupin,M.Marić…itd. Nikoga ne poštujemo i uvažava i već se hvata i za politiku i tz.tradiciju.Nema napred,sramota!

  12. Ni jedan pravoslavni narod u Evropi nije bio izložen tolikom prozeletizmu od strane Vatikana kao što je i dan danas srpski. Prelazak na novojulijanski kalendar se smatrao kao poguban i kao uklanjanje jedne od poslednjih odbrana SPC u odnosu na pokatoličavanje.

  13. Да ли је случајно да све православне државе које славе по новом календаром уједно су и чланице НАТО?

Ostavite komentar


Društvo

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću 10

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću

U sudnici Okružnog zatvora u Beogradu sutra će biti održano pripremno ročište pred početak suđenja Urošu Blažiću, okrivljenom da je u Malom Orašju i Duboni iz automatske puške i pištolja 23. maja prošle godine ubio devetoro mladih i pokušao da ubije još 20, od kojih je 12 teško ranio.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.