– Nadaleko poznat Specijalni rezervat prirode na Zasavici bio je domaćin, sada već tradicionalnog svinjokolja, koji je ovde proteklog vikenda upriličen četvrti put. Poranili majstori za ove namene, domaćini, organizatori, a i tamburaši, da od ranog jutra budu na licu mesta, kibicuju, probaju, zaliju, a i spakuju u gepeke automobila rumene komade mesa. A, sve zbog holesterola, ali onag blagotvornog, od mesa mangulice, jer njega je, kako vele oni koji se razumeju u ove rabote i do 75 odsto manje nego u mesu drugih rasa. Proizvodi napravljeni od mesa mangulice su zdravi, a laki holesterol ima lekovita svojstva u odnosu na onaj teški od belih svinja. Ako se tome doda da je Zasavica najveći čuvar genetičkih rasa Srbije i da ima više stotina sremske crne mangulice, jasno je zašto baš ova manifestacija u ovom rezervatu pobuđuje toliku pažnju.

Upravo iz tih razloga po hladnom, kišovitom decembarskom jutru na Zasavicu su stigli ljudi iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bosne, spremni da plate zdravu hranu koja godi. A da zdrava hrana ima i posebnu cene bilo je očigledno. Jer, kilogram kobasica od mangulice košta 2.000 dinara, slanina i čvarci su upola jeftiniji, mast je 350 dinara, kulen 5.000 dinara kilogram a šunka celih 100 evra. Pa, ko želi zdravo da se hrani – novčanik na sunce i može da bira. Ima i malo jeftinije kao što je kilogram kobasice od magarca po ceni od 1.500 dinara. Kako dan odmiče, tako novčanici postaju sve tanji pošto je ovo jedinstvena prilika da se kupi sveže meso mangulice.

Upravo zbog ove zasavičke mangulice na svinjokolj je potegao i Slobodan Vučić iz okoline Banjaluke, koji je doveo i svoje prijatelje Đurađa Drinića, Damira Berića i Danila Krupnikovića. Krenuli su iz Bosne oko sedam ujutro, vozili nekoliko sati bez prestanka i pred podne bili na Zasavici. Slobodan je ovde počeo da dolazi zbog lekovitog, skoro čudotvornog, magarećeg mleka koje za sina i trudnu suprugu kupuje po ceni od 40 evra za litar. Savetovao je i pijatelje da dođu i kupe sveže zdravo maseo mangulice.

Beograđani organizovano krenuli zarana. Da se ne raspproda sveže zdravo meso. Tu su i članovi Upravnog odbora Lovačkog saveza Pančeva koji su ovu priliku iskoristili i za panoramsko razgledanje Zasavice iz broda „Umbra“, a posle voženje lovačkim okom šacovali kulen, šunku, kobasice… Grupa stočara iz okoline Požarevca prosto je opsedala upravnika Zasavice Slobodana Simića brojnim pitanjima o tome kako da nabave prasad mangulice i počnu ovaj biznis. Jer, bez svake sumnje, Rezervat Zasavica postao je turistički hit koji ima konkretne proizvode, brendove tražene na tržištu. Simić kaže da je za to trebalo mnogo vremena. On pojašnjava da su pošli od ideje da stočarima u okolini daju mangulice da ih gaje u kooperaciji i tako za svoje porodice obezbede zdravu hranu, a rezervatu veći broj grla.

O tome i svedoče gužve oko tezgi. Dok jedni kupuju, drugi merkaju i probaju. Čekaju da stigne nova tura vruće rakije, friškog paprikaša, sveže pečenog mesa… Đorđe Belomarković je kraj ogromne talandare imao pune ruke posla, u dubokoj masti cvrčali su najbolji odresci mesa i džigerice, dok oni mlađi budno motre na mast. Duško, Nenad i Nebojša Belomarković vele da paze da mast ne ode u propast. Uz oranije masti sa njima je i Stevan Stanivuk, a sve nadgleda Ivica Rastović koji kaže da topljenje masti traži strpljenje, više sati uz laganu vatru, neprestano mešanje i, u svaku oraniju, malo vode i mleka da bi se dobila bakarna boja.

Atmosferu su dogrevali i tamburaši orkestra „Lagani bećarac“, a zna se da uz njih bolje ide iće i piće, pogotovu ono koje nudi Udruženja žena „Banstolka“. Mirjana Hemun priča da žene provereno prave bolju rakiju od muškaraca jer imaju više strpljenja i zato su „ženske rakije“ pitke, tanane, rakije s dušom…Na improvizovanom štandu su i tegle sa slanom i slatkom zimnicom, jagodama, belim trešnjama, ljutice, ajvari, fruškogorska salata sa šargarepom, ljutom paprikom, renom i belim lukom. Idealan spoj sa friško pečenim šniclama, kobasicama i slaninom. Tu je i vino, ono najbolje iz najpoznatijih fruškogorskih podruma, koje bolje klizi kad se malo „podboči“ mesom od mangulice, kakvom prepečenom kobasicom, ili čvarcima. Veselo društvo kraj talandare poručuje da ni Sremci, a ni Mačvani baš za holesterol ne mare. Uostalo, ovaj je dobar pa može da se krka do mile volje.

 

Ženska rakija

– Takoreći sve naše članice udruženja su udovice. Sve imaju voćnjake, energiju i znanje da same peku rakiju. „Ženska rakija“ je bolja od drugih jer ima dušu – objašnjava Mirjana kroz smeh i posetioce nudi „skočkom“, jedinstvenim fruškogorskim proizvodom napravljenim od 18 vrsta semenki koštunjavog voća. Mirjana kaže da je „skočko“ dobar za sve. Ko razume shvatiće, ko ne razume, pojašnjava da se od „skočka“ ljudima odmah počnu dopadati i sopstvene supruge.

E, to kod nas ne vredi

– E, to kod nas ne vredi. Naš čovek ne zna da ceni ono što dobije džaba. Neki su odmah ukrštali mangulice s drugim rasama i izgubili kvalitet. Onda smo okrenuli list. Sada mangulice u kooperaciju dajemo samo odabranima, imamo stada i u morovićkim šumama, a ko želi čistu rasu, mora to i da plati. Ovo je zdrav proizvod i ima cenu. Zato se samo na ovom svinjokolju može nabaviti sveže meso mangulice. Potražnja je ogromna, ne možemo da proizvedemo koliko se traži – kaže Simić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari