U Novom Bečeju uveliko traju pripreme za prirodni fenomen koji se svake godine početkom leta obeležava a povod je dešavanje na reci Tisi. Reč je o cvetanju tise, odnosno izleganju iz larvi insekta tiski cvet, koji 3 godine živi u mulju reke da bi u toku samo jednog dana izašao na površinu i produžio vrstu. Proslavljanje ovog događaja postalo je zaštitni znak Novog Bečeja, a poslednjih godina događaj poprima ljubavnu simboliku i prati ga veliki broj mladih i zaljubljenih posetilaca.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 

Turistička organizacija Novi Bečej komercijalizovala je ovaj prirodni fenomen, tako da se sada cvetanje Tise gostima nudi kao svojevrsni ljubavni doživljaj. Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novog Bečeja kaže da je specifičnost ovogodišnje manifestacije što se javio veliki broj ljudi koji dolaze da proslave svoje godišnjice brakova ili veze baš ovom prilikom.

– U Srbiji ne postoji ni jedna slična manifestacija. Uglavnom su posvećene nekoj vrsti hrane ili starim zanatima. Samo je manifestacija „Kad Tisa cveta“ posvećena isključivo ljubavi i romantici. Prošle godine smo na naše prijatno iznenađenje imali jednu javnu prosidbu, jer smo na ogromnom video ekranu, postavljenom nasred reke projektovali u tom trenutku ispisane ljubavne poruke, pa je mladić iskoristio priliku da na taj način zaprosi svoju devojku. Ove godine će nam u većem broju gosti biti parovi koji žele da proslave svoje godišnjice veze ili braka baš kod nas, ali najveći broj posetilaca ipak čine oni koji će pustiti zapaljenu svećicu na liciderskom srcu u Tisu, sa nadom da će im se ljubavne želje ispuniti – naveo je Nemanja Vasković.

Jedinstveni prirodni fenomen cvetanja reke, koji se odigrava na Tisi u našoj zemlji zabeležen je još samo na Misisipiju u Americi i reci Jang Cenk Jang u Kini, što je dovoljan podatak da privuče veliki broj posetilaca u Novi Bečej. Fenomenom su se godinama bavili prirodnjaci i fotografi, a sada najviše turizmolozi.

– Ljubav i ljubavne želje uvek su bile i biće u centru interesovanja svakog čoveka. Bez obzira na krize, ratove, premene sistema vrednosti, stresove i sve drugo što nam svakodnevno odvlači pažnju od ljubavi, ona je ipak najjača pozitivna sila koja nas pokreće. To se vidi i svake godine na ovoj manifestaciji kada iz cele Srbije pohrle zaljubljeni i romantični da provedu noć na obali Tise, sa verom da je legenda o cvetanju Tise tačna i da se ljubavne želje zaista ostvaruju – kaže predsednik Novog Bečeja Saša Šućurović.

Obeležavanje cvetanja Tise održaće se 12. i 13. juna na keju u Novom Bečeju, u organizaciji Turističke organizacije grada. Posetioci će imati priliku da puste u reku upaljene sveće a predviđeni su brojni prateći sadržaji. Tokom dve večeri, počev od 18 časova pored reke će biti održan etno bazar, potom puštanje veća, a u kasnijim satima koncerti. Nastupaju Gravy tune i Apsolutno romantično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari