Tradicionalna manifestacija Banoštorski dani grožđa, kojom se proslavlja početak nove berbe, ove godine biće po šesnaesti put održana u ovom sremskom selu od 31. avgusta do 2. septembra.

Prvo veče rezervisano je za koncert, dok će u subotu 1. septembra biti održan vinski defile, demonstracija tradicionalnog načina proizvodnje vina, višeboj u ispijanju špricera i centralni koncert na kojem će nastupiti muzičke grupe. U nedelju 2. septembra goste će zabavljati tamburaški orkestri, a uz Dunav će biti organizovano takmičenje u spremanju tradicionalnog vinogradarskog paprikaša. Sva tri dana gosti će moći da degustiraju grožđe i vino iz banoštorskih vinograda.

Selo Banoštor zovu i „selo sa dva sunca“, a vina iz njegovih vinograda „vina sa dva sunca“, a razlog je to što su vinogradi postavljeni tako da su osunčani tokom čitavog dana i što selo leži na samoj obali Dunava, te ga refleksija Sunca sa reke dodatno osvetljava i baca sunčeve zrake po selu i vinogradima. Zbog toga nije čudno da u selu skoro svaka kuća ima svoj vinski podrum, kao i da vina proizvođača iz ovog kraja redovno osvajaju nagrade na takmičenjima.

– U skladu sa strateškim opredeljenjem za održivo korišćenje prirodnih resursa kojima raspolažemo, te razvoj turizma, i poljoprivrede, opština Beočin je pokrovitelj ove manifestacije koja na pravi način promoviše uzgoj grožđa i proizvodnju kvalitetnih vina na Fruškoj gori – rekao je Bogdan Cvejić, predsednik opštine Beočin.

Prema njegovim rečima, potvrda uspešnosti razvojnog koncepta je i činjenica da je pre 10 godina u ovoj opštini bilo manje od 100 hektara pod vinogradima, a da je danas pod vinovom lozom preko 300 hektara, kao i da u Čereviću i Banoštoru danas radi deset velikih vinara od kojih svaki proizvodi preko 50.000 litara vina godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari