Pre 20 godina konstituisana nezavisna komisija za rasvetljavanje ubistva gardista na Topčideru 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Dnevni list Danas pre 20 godina je pisao o konstituisanju nezavisne komisije za rasvetljavanje slučaja ubistva dvojice gardista u kasarni Karaš na Topčideru.

Tada je na zahtev predsednika Vrhovnog saveta odbrane Svetozara Marovića u Palati državne zajednice konstituisanja nezavisna komisija koja bi trebalo da rasvetli slučaj koji je tada još nazivan „pogibijom vojnika na Topčideru“.

Za direktora stručnog dela komisije postavljen je beogradski advokat Božo Prelević.

Prema rečima tadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića, cilj formiranja ove komisije bio je da potpuno rasvetli tragičnu smrt dvojice vojnika na Topčideru.

On je tada izjavio da su istražni organi u istrazi bili ograničeni u korišćenju civilnih struktura koje su mogle da pomognu u utvrđivanju bitnih detalja.

Međutim, kako je tada rekao Davinić, novoformirana komisija neće imati takvih ograničenja.

Plan je bio da u radu komisije bude korišćena pomoć nezavisnih stručnjaka iz civilnih struktura i nevladinog sektora.

„Nekoliko ministara i zamenika ministara trebalo bi da daju određenu političku težonu, a u rad će biti uključeno i nekoliko stručnjaka“, izjavio je tada Davinić opisujući sastav komisije.

Istakao je da je ova komisija formirana pre svega zbog ograničenosti dometa vojne istrage i komplikovanosti slučaja.

Davinić je rekao i da bi istraga komisije trebalo da pokaže da li je bilo neregularnosti u liniji komandovanja.

Tadašnji ministrar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić je naglasio da cilj komisije nije utvrđivanje nepravilnosti u istrazi koja je do tog trenutka sprovođena, već otkrivanje istine šta se stvarno dogodilo tog dana kada su dva vojnika ubijena na Topčideru.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Advokat Božo Prelević je naveo da sastav komisije može da obezbedi i logistiku za rasvetljavanje slučaja i zahtevao je da se osim nezavisnih stručnjaka u rad komisije uključe i roditelji nastradalih vojnika.

Naveo je i da bi roditelji vojnika trebalo da angažuju pravne zastupnike koji bi ih zastupali u komisiji jer bi takav rad bio brži i efikasniji.

On je tada naveo da je potrebno saslušati sve one koji su već saslušani pred vojnim organima ali i one koji tek treba da budu saslušani.

U stručnoj radnoj grupi koju je predvodio Prelević bili su i Jovan Buturović iz Centra za civilno vojne odnose i zamenik ministra pravde Srbije Branislav Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari