Pre 66 godina počelo emitovanje televizijskog programa u Srbiji 1Foto: printscreen

Na današnji dan pre 66 godina, 23. avgusta 1958. godine, počelo je emitovanje televizijskog programa u Srbiji.

Program je emitovan iz studija na Beogradskom sajmu, a otvaranje Televizije Beograd najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, podseća RTS.

Potom je Olga Nađ najavila emisije koje će biti u programu, kao i prenos otvaranja Međunarodnog sajma tehnike i naučnih dostignuća. Reditelj prvog prenosa bio je Miroslav Dedić.

U 20 časova počeo je prvi TV Dnevnik, koji je vodio Mića Orlović. Informativni program je prvog dana uživo emitovao emisiju Svetolika Mitića.

Zabavni program režirala je Mirjana Samardžić, a voditelji su bili Mića Tomić i Predrag Laković.

Tog dana je na „zadatku“ bilo oko 150 ljudi, jedna reportažna kola sa tri kamere i četiri filmske kamere od kojih nijedna nije bila tonska.

Signal za sliku emitovan je iz studija na Sajmu u Beogradu, jedinom objektu u većem delu Evrope tada namenski građenom za televizijsku stanicu.

U to vreme je Televizija Beograd imala tročasovni program. Snimci iz sveta stizali su dan kasnije na filmskim trakama, vozom ili avionom.

U prvo vreme program se emitovao uživo, iz studija, ili posredstvom reportažnih kola sa mesta događaja. Televizija Beograd potom nabavlja magnetoskope i tonske filmske kamere, i postepeno se potiskuje isključivo „živa televizija“, a preovlađuju emisije snimljene na traci.

Na javnim mestima u Beogradu je tada bilo 80 televizora i samo 36 u stanovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari