Liderima SDA Sulejmanu Tihiću i HDZ BiH Draganu Čoviću sve vrijeme jasno je stavljano do znanja da je RS neupitna i da je moguća korekcija njenih granica samo za dio teritorije koji sada nije u njenom sastavu, a pripada joj, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu u procentu 49:51, rekao je predsjednik SNSD Milorad Dodik u razgovoru za Radio-televiziju RS. Dodik je kategoričan da RS nije dovedena u pitanje, te da će se prije raspasti BiH nego što će nestati RS.

– Srpska poslije tri godine vođstva koje smo ovdje imali, sigurno politički i ekonomski najbolje stoji od kada postoji. Nove teritorijalne jedinice uvode se u Federaciji BiH u kojoj bi, osim još jednog entiteta ili federalne jedinice, bio uspostavljen i distrikt Sarajevo i to na prostoru federalnog Sarajeva – rekao je Dodik.

Srpska demokratska stranka smatra da je dogovor Dodika, Tihića i Čovića jedan od najrelevantnijih političkih događaja u dužem periodu, ali i da su dogovor i izjava trojice lidera političkih partija u BiH „potencijalna eutanazija RS“.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanićsmatra da dogovor iz Banjaluke neće dobiti dvotrećinsku većinu, jer bi eventualna podjela BiH na četiri teritorijalne jedinice čak i sa cjelovitom RS stvorila čitav niz problema u BiH.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokićistakao je da je u Banjaluci otvoreno suštinsko pitanje srednjeg nivoa vlasti u BiH, naročito kada su u pitanju odnosi u FBiH, te da se tim pitanjima i dalje treba baviti. Đokićje ocijenio da je za dalje pregovore o uređenju BiH veoma važan sastanak koji će održati predsjednik RS Rajko Kuzmanovićsa liderima političkih partija iz RS.

Nema poskupljenja u RS

Proizvođači i trgovci iz Republike Srpske neće slijediti primjer država u okruženju, gdje je za početak februara najavljen novi udar na džepove potrošača poskupljenjem osnovnih životnih namirnica, bijele tehnike i goriva. Ekonomisti i analitičari ovo objašnjavaju stabilnošću konvertibilne marke, koja RS za sada „štiti“ od novih poskupljenja te da je devizni kurs KM fiksan i nepromjenjiv, prije svega zahvaljujući principu valutnog odbora „karensi borda“. U narednih nekoliko mjeseci neće doći do značajnijih promjena cijena, s obzirom na to da je Vlada RS donijela niz mjera za ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize. B. B.

Zabranjen ulazak Mladićevoj porodici

Banjaluka – Članovi porodica Ratka Mladića i Gorana Hadžića nalaze se na listi 34 lica kojima je zabranjen ulazak i tranzit preko teritorije BiH, odlučio je Savet ministara BiH u skladu sa restriktivnim merama Saveta Evropske unije prema pomagačima haških optuženika, optuženim za ratne zločine. Na listi su i nekadašnji ministri Republike Srpske Dragan Kijac, Tomislav Kovač, Momčilo Mandić, Velibor Ostojić, bivši predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Milovan Cicko Bjelica, Milorad Ulemek Legija, Radomir Kojić, Ljuban Ećim, ali i bivši član Predsedništva BiH i predsednik RS Mirko Šarović, prenose mediji u RS. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari