Direkcija za izgradnju grada Požarevca za 2008. godinu odlukom tadašnje SO Požarevac dobila je 527 miliona dinara, sredstva koja su raspoređena na materijalne troškove, održavanje grada, zelenila, kišne kanalizacije, javne higijene, ulične rasvete i na investicije za gradska područja i seoske mesne zajednice. Ukupne investicije za gradove Požarevac, Kostolac i seoska naselja iznose 298 miliona dinara. Ovim sredstvima do sada je urađeno oko 170 raznih investicija u Požarevcu i Kostolcu, kao i 70 u seoskim naseljima.

– Od značajnijih investicija to je pre svega obilaznica Kostolac koja je u završnoj fazi, Direkcija je isplatila sve svoje troškove, ostalo je da svoj deo reguliše Republička Direkcija za puteve koja je suinvestior ovog projekta. Popločavanja trotoara koja su urađena u Lenjinovoj, Svetosavskoj i Kosovskoj ulici, prostor oko spomenika srpskom vojniku, Sunčani park koji je ovoren krajem septembra meseca urađen je investicijom EFG banke koja iznosi 6, 1 miliona dinara gde su radovi i nadzor išli preko Direkcije za izgradnju. Urađeno je sedam autobuskih stajališta, pet u Požarevcu i dva u Kostolcu, uređeno je nekoliko stambenih blokova, prostori za dečije igre, ozelenjavanje, postavljanje mobilijara. Po tom planu i programu, urađeno je jedanaest trotoara u gradskim i šest u seoskim mesnim zajednicama, rekonstruisana je Jug Bogdanova ulica koja će zahvaljujući proširenju postati dvosmerna, urađen je trotoar sa asfaltom u boji jer postojala je ideja da svaka ulica dobije svoju boju trotoara. Naravno, reč je o probnom primeru koji će nadam se biti prihvaćen bez obzira na nešto veću cenu zbog boje jer betonski trotoari su kratkog veka, pogotovo zbog zimskog perioda kada se posipa so na koju afalt za razliku od betona ne reaguje. Asfaltirane su mnoge ulice u gradskim mesnim zajednicama, fekalne i kišne kanalizacije su urađene po planu i programu, uglavnom za prigradske mesne zajednice koje nisu do sada imale jer smatramo da centar grada ima kompletnu komunalnu infrastrukuru. Radjene su i popravke na niskonaponskim mrežama, rađene su javne rasvete u gradskim mesnim zajednicama, tu spada i Kostolac gde je rađeno na završetku parohijskog doma, investicije koja ide takođe preko Direkcije za izgradnju a gde su Kostolčani uložili milion dinara za njegov završetak. To međutim neće biti dovoljno da se on završi, tih milion dinara biće utrošeno na postavljanju prozora i vrata, urađen je krovni pokrivač a preostali su još limarski radovi, unutrašnje uređenje i fasada. Takodje po planu i programu za ovaj grad uradjen je ikonostas u crkvi u vrednosti od 1, 5 miliona dinara, a taj posao takođe se odvijao preko Direkcije za izgradnju. Što se tiče seoskih mesnih zajednica koje su iz budžeta za ovu godinu dobile 19 miliona za svoje potrebe, one dostavljaju svoje planove i programe koje mi realizujemo. Malo je to kod njih sporije išlo, ali u poslednja tri meseca nekako je ažurirano tako da tu nema većih problema, kaže Saša Isaković, direktor Direkcije za izgradnju grada Požarevca.

Ostalo malo poslova

– Plan i program Direkcije za izgradnju, koji je usvojen na Skupštini u decembru prošle godine, realizovan je pre mesec dana. Još nešto se u gradu radi, a to su u stvari ona sredstva koja su pretekla u mesnim zajednica prilikom raspisivanja tendera koji opredeljuju visinu sredstava, zbog čega smo mi davali više nego što je potrebno. Uvek od nekih poslova u vezi ulica, kanalizacija i slično ostaje po 200-300 hiljada dinara, mi to objedinjujemo i sa tim takozvanim rebalansnim sredstvima Direkcije za izgradnju, a na osnovu odluka Upravnog odbora radimo u tim mesnim zajednicama zavisno od njihovih potreba kako bi se ta sredstva namenski i na vreme utrošila. Pored toga, Direkcija ima i deo sredstava iz dva izvora – Fonda za zaštitu životne sredine i Fonda za razvoj. Nisu u pitanju velika sredstva, iz Fonda za razvoj 36 miliona dinara opredeljenih preko Direkcije uglavnom za asfaltiranje i uređenje prostora u seoskim i gradskim mesnim zajednicama, kao i u Kostolcu. Ta su sredstva realizovana, a Fond za zaštitu životne sredine je preko Direkcije obezbedio 42 miliona dinara od kojih je deset unapred ‘’ otišlo’’ za obilaznicu Kostolac, a preostalih trideset je već realizovano tako da mogu da kažem da taj Plan i Program Direkcije koji je usvojen ima svoju realizaciju već unapred a nadamo se da će ova sredstva koja mi opredeljujemo namenski biti na vreme potrošena, smatra direktor Direkcije za izgradnju.

Izvođač blokirao „Skadarliju’’

– Što se tiče bitnih investicija, jedna od njih je i ulica Draže Markovića na čijoj rekonstrukciji radovi traju malo duže nego što smo to planirali, pre svega krivicom izvođača radova, a to je Neimar put, koji nije na vreme obezbedio ploče za popločavanje kolovoza. Inače na radovima u ovoj ulici bilo je angažovano nekoliko izvodjača, radili smo kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže koju je radio požarevački Vodovod, rekonstrukciju i izgradnju tplifikacione mreže, posao na kome radi JP Toplifikacija, postavljanje kompletne elektroinstalacije na kojoj su radili Elektromorava i izvođač koga je izabrala Direkcija, Telekom je o svom trošku radio svoje instalacije. Bilo je izvođača koji su radili javnu rasvetu u ovoj ulici, postavljeni su novi kandelabri, mobilijeri, zaštitne ograde oko drveća, biće postavljene korpe za otpatke i klupe za sedenje, a prostor iza bivše štamparije, na kraju ulice biće ukrašen žardinjerama. Trotoari su uglavnom završeni, ostalo je još nekoliko metara, međutim u pitanju je jedan izvođač koji je radio trotoare, u pitanju je Pantenon iz Požarevca sa čijim smo kvalitetom zadovoljni, on je imao obavezu samo da poploča trotoar, dok je Neimar put po ugovoru trebao da postavi ivičnjake, kanalete i da uradi popločavanje kolovoza sa betonskim kockama. Iako su radovi ubrzani, ovaj izvođač mesec dana gotovo da nije radio ništa, nezna se pravi razlog kašnjenja, pretpostavljam unapred ugovoreni drugi poslovi tako da na vreme nije obezbedio betonske ploče za popločavanje kolovoza. To su ploče deset puta dvadeset, do sada je urađeno nekih 30 posto ulice iz prostog razloga što te betonske ploče ne mogu da se postavljaju odmah nakon što se proizvedu zbog vremena sušenja betona koje traje 15- 30 dana. To je tehnološki proces sa kojim je izvodjač morao na vreme da bude upoznat, sreća što nam vremenske prilike dozvoljavaju nastavak radova tako da se nadam da će u toku decembra oni biti i okončani. Pored toga, Neimar put ima obavezu da na krajevima ulica ugradi i nekoliko metara stare kaldrme koja je tu nekad postojala, čime bi se okončali radovi. Ovo kašnjenje za koje nisu krivi Direkcija i nadzor je loša reputacija za ovu firmu, za sve radove koje je do sada radila za Direkciju zato što nije na vreme obezbedila materijal. Bez obzira na sve, bitno je istaći da će kolovoz u ulici Draže Markovića biti širine 5 metara, trotoari su prošireni za po metar jer je ulica bila širine 6, 5 metara. Ova ulica neće u potpunosti biti pešačka zona kako je prvobitno bilo zamišljeno, ali osim za njene stanare, ona će biti zabranjena za saobraćaj i biće zabranjeno parkiranje i ograničena tonaža na dve tone za vozila za snabdevanje eventualnih prodavnica i restorana. Ulica će biti jednosmerna iz pravca zgrade Reč naroda jer njena širina jednostavno ne dozvoljava dvosmerno kretanje vozila, a tome će konačnu reč dati Gradsko Veće, ističe direktor Isaković.

Rekonstrukcija sistema vodosnabdevanja

Direkcija za izgradnju je na Skupštini grada koja je održana 25. septembra dobila odluku o stručnom nadzoru nad radovima na rekonstrukciji sistema vodosnabdevanja u Požarevcu koje finansiraju Evropska agencija za rekonstrukciju i grad Požarevac, a to je stručni nadzor na izvodjenju radova na obnovi izvorišta Ključ i stručni nadzor nad izvođenjem radova na poslu zamene glavnog razvodnog cevovoda.

– Vrednost ove donatorske investicije iznosi oko tri miliona evra, oni su za izvodjača ovih radova izabrali austrijsku firmu Strabag koja treba te poslove da odradi, a obaveza grada, odnosno Direkcije da vrši nadzor na tim poslovima u vremenskom periodu od 18 meseci. Počeli su već radovi na izradi rezervoara na Ključu, oni na kojima može da se radi u ovakvim vremenskim uslovima, a reč je o iskopima, betonskim radovima, zamena azbestnog cevovoda koja treba da krene od ulaska u grad, od početka ulice Čede Vasovića preko Tabačke Čaršije, Bulevarom, Jugovićevom, sve do pruge koja vodi do Kučeva. To je trasa novog cevovoda u dužini od tri kilometra, a velika obaveza grada je da nakon završetka tih radova izvrši sanaciju kolovoza i trotoara što je ustvari učešće u celom projektu. Skupština grada je tim povodom septembra meseca donela odluku o kredinom zaduženju od nekih 150 miliona dinara od kojih će se deo utrošiti i za sanaciju i rekonstrukciju Tabačke Čaršije što je po planu za narednu, 2009. godinu. Od tih sredstava je odvojeno 40 miliona za treći posao koji je vezan za prethodna dva Evropske agencije za rekonstrukciju.

 

Industrijska zona

Formiranje i opremanje kompletne Industrijske zone primarnom infrastrukturom finansira se sredstvima NIP- a Republike Srbije i budžetskim sredstvima grada. Saradnja i ulaganje potencijalnih investitora sa novim idejama od značaja su za grad Požarevac i čitav Braničevski okrug.

– Ono što je takođe bitno, Direkcija za izgradnju početkom ove godine uradila je projektnu dokumentaciju Industrijske zone na osnovu koje je tada još uvek opština Požarevac konkurisala za sredstva iz NIP- a i dobila sedam miliona dinara za ovu godinu. Od tih sredstava, dva miliona su opredeljena za prvu fazu-uređenje samog prostora Industrijske zone koja se nalazi iza sadašnjeg ulaza u Hipodrom i ulice Đure Đakovića, iza bivšeg Voćeprodukta, bivše fabrike Morave, Markopa, Maxi diskonta oivičena industrijskom prugom, na površini od 13 hektara od kojih je polovina već uređena. Putevi su trasirani- pošljunčani oko Industrijske zone, urađen je projekat za fekalnu i kišnu kanalizaciju a ja se nadam da će tender biti raspisan do kraja ove godine i izvođači uvedeni u posao iduće. Preostala sredstva nisu dovoljna, potrebno je nekih desetak miliona dinara za primarnu fekalnu i kišnu mrežu dok će se sekundarna raditi tek nakon dodeljivanja ili kupovine parcela. Pored NIP- a gde je grad konkurisao za dvadeset miliona, deo sredstava za zonu obezbediće i lokalna samouprava. Ukoliko nas NIP odbije, u tom slučaje će se iz pomenutog kredita od 150 miliona dinara deo sredstava usmeriti na završetak Industrijske zone, napominje direktor Isaković.

Urbanističkim projektom preparcelacija uređenja zemljišta za malu privredu na pšovršini od 9 hektara ( I faza), formiraju se 24 građevinske parcele površine 4, 7 hektara, dok preostali delovi parcela zauzimaju saobraćajnice za pripajanje sa susednim parcelama i parking površinama. Kompleks zemljišta za Industrijsku zonu je u vlasništvu grada za čije gazdovanje je ovlašćeno JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca. Grad je definisao širok dijapazon delatnosti- zanatska proizvodnja, građevinarstvo, industrijska i manufakturna proizvodnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari