Španski premijer Marijano Rahoj juče je obišao mesto železničke nesreće kod grada Santijaga de Kompostele, u kojoj je poginulo 80 i povređeno 178 osoba. Provincija Galicija proglasila je sedmodnevnu žalost, a Vlada Španije trodnevnu. Kralj Huan Karlos i prestolonaslednik Felipe odložili su sve ranije planirane zvanične aktivnosti.

Rahoj, koji je rodom iz Santijaga de Kompostele, po dolasku u grad obišao je mesto nesreće i sastao sa spasilačkim ekipama. Premijer je obišao i povređene smeštene u gradskoj bolnici. Organizatori Svetskog prvenstva u vodenim sportovima, koje se održava u Barseloni, pred početak svih jučerašnjih takmičenja minutom ćutanja odali su poštu stradalima, prenela je Beta.

Voz, koji se iz Madrida kretao ka gradu El Ferolu, izleteo je u sredu uveče iz šina u Santijagu de Komposteli. Voz nije imao tehničke probleme, rekao je juče direktor španske železnice Hulio Gomes Pomar Rodriges. On je dodao da je voz na dan nesreće prošao tehnički pregled. Jedan od mašinovođa od juče je pod istragom, objavili su španski mediji.

Kako je objasnio, vozovi se pregledaju prvo na svakih 7.500 kilometara, zatim na 50.000 i 150.000 pređenih kilometara. „Evidencija o održavanju i kontrolnim pregledima voza bila je besprekorna“, naveo je Rodriges.

Uzrok nesreće tek treba da bude zvanično utvrđen, ali je predstavnik ministarstva za saobraćaj rekao da se sumnja da je to bila neprilagođena brzina voza. Neki mediji su javili da se kretao brzinom od 190 kilometara na čas na delu pruge na kojem je dozvoljena brzina 80 kilometara na čas.

Preživeli putnici su izjavili da su osetili jake vibracije neposredno pre nesreće, dodajući da je voz išao veoma brzo u tom trenutku, navodi FoNet. Voz koji je iskočio iz šine je tipa Alvia 730 koji putuju brzinama od 220 kilometara na sat po normalnim prugama i brzinama do 250 kilometara na sat na prugama pravljenim za najbrže španske vozove AVEs.

Voz se kretao deonicom koja je otvorena za saobraćaj pre dve godine. Neimenovani zvaničnik MUP je isključio mogućnost terorističkog napada. Ukupno osam vagona se prevrnulo, jedan od njih se zapalio, a dva su prepolovljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari