Prečanski Srbi (ne) trče svoj poslednji krug

ANALIZA

Ostavite komentar


  1. Nije sve tako crno,…

    Teslin narod nije nestao već je doživeo sa egzodusom 1995. godine izbavljenje iz komunističko-ustaškog ropstva. Nikada se više taj narod neće baviti zemljoradnjom ili stočarstvom. Ne pada mu na pamet da ponovo kupuje hiljade traktora i drugih poljoprivrednih mašina. Naši mladi danas uspevaju u svakom poduhvatu. Građani su čitave Planete. Za nas više ne postoje granice.

    A obeščašćivanje naroda koji je odbranio hrišćanstvo u Evropi u viševekovnoj borbi sa osmanskim carstvom zla je nešto što će se EU vratiti kao bumerang.

  2. Pomisao da je žrtva podjednako kriva kao i njen dželat vjerovatno je izmišljena u nekoj od nama već dobro poznatih kuhinja. Čak i kada bismo takav stav i prihvatili, kako da dovedemo u srazmjeru 200.000 protjeranih i par desetina osudjenih za njihovo protjerivanje iz Hrvatske

  3. Ovo je vrhunski cinizam: Ajde Srbi lepo priznate da ste krivi za Jasenovac i Oluju, pa će vam Hrvati oprostiti sve što su vas ubijali.

    1. Poštovani administratore, iz samo vama poznatog razloga niste objavili moje reagovanje na tekst u kome sam naveo demografske gubitke ovog naroda. Shvatam ovo kao deo sistemskog zataškavanje koje se sprovodi od rata sve do današnjih dana.
      Ukratko:
      U novo formiranoj Banovini Hrvatskoj 20% stanovništva ili 850.000 činili su Srbi.
      Na prvom narednom popisu zabeležen je demografski gubitak (uzimajući u obzir pozitivan prirodni priraštaj) od preko 400.000 pretežno pobijenih (izuzeti su podatci o Srbima sa teritorije BiH).
      Neposredno posle rata usledila je „kolonizacija“ u kojima je realizovan drugi deo projekta 1/3 ubiti, 1/3 raseliti koji je dovršen progonom preko 350.000 ljudi neposrednom ratnom operacijom ili pritiskom tako da je od približno 600.000 (popis 1991) ovog naroda Nikole Tesle u granicama današnje Hrvatske 2001 godine ostalo je svega oko 200.000.
      Nezabeleženo etničko čišćenje na teritoriji Evrope nakon II sv.rata.
      Rezultat su opustošeni i ne naseljeni krajevi Like, Korduna, Banije, zapadne Slavonije i zaleđa Dalmacije u kojima je ovaj narod vekovima živeo i brojni spomenici i manastiri/crkve koji datiraju od pre kosovskog boja a koji sada postaju „deo Hrvatske baštine“ (i svi redom su pisani „hrvatskom ćirilicom“-koji stepen cinizma!!!).

Ostavite komentar


Društvo

Savetnik ministra zdravlja Gojković: Ne može loš čovek da bude dobar lekar, ne pretimo ali ko ne radi, snosiće posledice 9

Savetnik ministra zdravlja Gojković: Ne može loš čovek da bude dobar lekar, ne pretimo ali ko ne radi, snosiće posledice

Ne može loš čovek da bude dobar lekar, a mi imamo ljude koji ne zaslužuju da budu deo zdravstvenog sistema Srbije, izjavio je u Debati televizije Insajder specijalni savetnik ministra zdravlja dr Zoran Gojković, objašnjavajući šta su uzroci koji su doveli do problema dugogodišnjih lista čekanja za pojedine operacije i dijagnostičke intervencije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.