Opštinu Svilajnac posetio je juče ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio, gde je u pratnji vojnog izaslanika Olivijea Ruanea i predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića, obišao francuske spasioce, koji već nedelju dana rade na prečišćavanju vodovodne mreže u Svilajncu nakon poplava, saopštila je info-služba ove opštine. Denio je upoznat sa svim problemima sa kojima se Svilajnac suočava nakon poplavnog talasa koji je zahvatio ovaj grad, a zajedno sa predsednikom opštine je i probao vodu koju je francuska specijalna služba osposobila za piće.

– Francuska vlada poslala je u pomoć Srbiji osamdesetak spasilaca i brojnu opremu, a sada najviše radimo na ispumpavanju vode. U Svilajncu je trenutno više od 20 specijalaca koji prečišćavaju vodu i dele je građanima, izjavio je Denio i pozvao građane da pijaću vodu preuzimaju kod glavnog punkta francuske jedinice, na uglu Ulice Svetog Save i Ustaničke. Predrag Milanović, predsednik opštine naglasio je da bez pomoći sa strane, koja je najviše stigla iz EU, opštinsko rukovodstvo, javne službe i građani ne bi mogli da reše sve nastale probleme.

Ovog vikenda, ekipa od 40 pripadnika snaga civilne bezbednosti specijalizovana za prečišćavanje vode, upućena je u Srbiju na teren sa postrojenjem za proizvodnju pijaće vode ukupnog kapaciteta od 225.000 litara na dan. Ovaj tim je zajedno sa opremom trenutno angažovan u okolini Ćuprije i Svilajnca, duž reke Morave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari