Predsjednici republičkog i granskog sindikata kože, tekstila i hemijske industrije Zoran Marsoničić i Vidak Đuranović razmatrali su sa gradonačelnikom Bijelog Polja Tarzanom Miloševićem mogućnost rješavanja socijalnih problema u bjelopoljskim kolektivima.

Na sastanku održanom u Bijelom Polju dogovoreno je da se u sljedećem periodu napravi precizan plan aktivnosti u pojedinim firmama, a prioritet je rješavanje problema u fabrici „Lenka“. Jer, kako je rečeno na sastanku, shodno onome što je ministar ekonomije Branko Vujović rekao da će se u sljedeća tri mjeseca dati rok vlasniku da pitanje obaveza prema radnicima riješi, nazire se okončanje drame u toj firmi.

Inače, problem u „Lenki“ traje duže od godinu i po, od kada radnici štrajkuju.

– Danom isplate otpremnina poslodavac im nije isplatio i zarade, što je bio u obavezi da učini. Radi se o kulminirajućem problemu te očekujemo da se on riješi na zadovoljstvo radnika, kazao je Vidak Đuranović. Do roka rješavanja obaveza prema bivšim radnicima „Lenke“, vlasniku će biti dozvoljeno da nesmetano uđe u fabriku. Takođe, razmatrani su problemi i bivših radnika preduzeća „Radnik“, koji će kroz formiranje Fonda rada imati prioritet u rješavanju problema, dok je za radnike „Jekona“ potrebno naći dodatnih 200 hiljada evra.

– U tom pogledu treba nastaviti pregovore sa Vladom o mogućnostima da se vidi postoji li mogućnost obezbjeđivanja tih sredstava, kako bi se pitanje „Jekona“ konačno riješilo. Značajno je, takođe, napomenuti da će se u dogovoru sa Ministarstvom odbrane naći rješenje za pitanje radnika „Prve petoljetke“. Takođe, treba napomenuti da su radnici „Vunarskog kombinata“ imali razgovor sa ministrom Vujovićem, pa će Sindikat dalje nastaviti da prati te aktivnosti, kako bi se pitanje i tog kolektiva riješilo, kazao je gradonačelnik Milošević.

Osim radnika ovih, nekada velikih kolektiva, socijalne probleme imaju i radnici manjih firmi kao što su „Krisma-milk“ i „Siti park“. Problemima radnika ovakvih kolektiva će se Sindikat baviti kroz posebne aktivnosti. „Tražićemo formulu da se riješe problemi i u drugim kolektivima te da se poslodavci obavežu da poštuju zakonitosti i prava radnika“, kaže predsjednik opštinskog Sindikalnog povjereništva Bogdan Krgović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari