Premišljanje američkog predsednika Baraka Obame u vezi sa ratnom strategijom u Avganistanu svelo se na četiri opcije, navodi Robert Gibs, portparol predsednika SAD ne precizirajući šta podrazumevaju te četiri opcije. Od izvora bliskih Beloj kući se saznaje da Obama razmatra četiri opcije prema kojima bi u Avganistan bilo poslato oko 15.000, 30.000 ili 40.000 dodatnih vojnika. U Avganistanu trenutno ima 68.000 američkih vojnika i 40.000 pripadnika savezničkih snaga.

Jedan od razloga za dvomesečno premišljanje Obame, pojedini dovode u vezu sa sumnjama da li će reizabrani predsednik Avganistana Hamid Karzaji ispuniti obećanja i iskoreniti korupciju i trgovinu drogom u svojoj zemlji i da će osposobiti svoju vladu da obuči avganistanske vojnike i pripadnike policije da bi Obama mogao da predstavi verodostojnu strategiju.

Glavna tema Obaminog sastanka sa svojim savetnicima za nacionalnu bezbednost bile su razlike u njihovim mišljenjima kao i u mišljenjima ostalih predsednikovih savetnika. Postoji mogućnost da Obama izabere opciju da blagovremeno povećava broj vojnika, što će zavisiti od tajminga dolaska dodatnih NATO trupa, kao i od toga koliko će se brzo avganistanske snage bezbednosti osposobiti da samostalno sprovode akcije. Spekuliše se da bi lider SAD odluku mogao da donese tri dana uoči praznika Dana zahvalnosti koji se obeležava 26. novembra, ali da je verovatnija da će to učiniti prve nedelje decembra. Grupa republikanskih senatora je u pismu koje je juče, na dan obeležavanja Dana veterana, uputila Obami, od njega zahtevala da odmah odobri raspoređivanje trupa, kao što je NATO komandant u Avganistanu general Stenli Mekristal zahtevao. „U Avganistanu već ima oko 68.000 Amerikanaca, i što brže obezbedimo pojačanje i sredstva koja su im potrebna, oni će biti bezbedniji i uspešniji u operacijama koje obavljaju“, napisali su senatori.

Mekristal je zahtevao pojačanje od 40.000 vojnika, koji bi pomogli da se obezbede avganistanski civilni sistemi u Avganistanu i koji bi pružili NATO dodatna sredstva u borbi protiv talibana i pripadnika Al Kaide, rekli su zvaničnici. Međutim, oni su istakli da će se Obama najverovatnije odlučiti za opciju prema kojoj će u Avganistan biti poslato oko 30,000 dodatnih vojnika. Vašington se nada da će ubediti NATO saveznike da bar pošalju dodatne trenere za obuku avganistanske vojske i policije. Na taj način bi u Avganistanu ukupno bilo poslato 40,000 vojnika koliko je Mekristal i tražio. Raspoređivanje dodatnih snaga će najverovatnije početi u proleće sledeće godine i trajaće do kraja 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari