Na sednici Opštinskog veća razmatran je i predlog odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata. Najvažnija izmena u ovoj odluci odnosi se na noćne, disko i dansing barove, koji će ukoliko odbornici SO Inđija usvoje ovu odluku moći da rade svakog dana od 20 do 24 časa, osim petka i subote kada mogu da rade od 19 do 02:30 posle ponoći.

Ostali ugostiteljski objekti prema odluci mogu da rade svakog radnog dana od 6 časova do 24 časa izuzev u dane vikenda kada im je radno vreme pomereno na 01:30 posle ponoći, s tim što oni objekti koji se nalaze u okviru zgrada kolektivnog stanovanja imaju sat vremena kraće radno vreme, a objekti koji pružaju uslugu pripremanja brze hrane sat vremena duže.

Međutim, problem sa diskotekama je što se u Agenciji za privredne registre moteli i kafane registruju kao diskoteke da bi ostvarili pravo na duže radno vreme iako za to ne ispunjavaju uslove, a nadležna republička inspekcija pre davanja dozvole to nije iskontrolisala. Propisi kažu da diskoteka mora da ima posebno izolovan prostor, a u inđijskim slučajevima to su bašte na otvorenom. Opštini ostaje jedina mogućnost da se protiv buke bori upravo na ovaj način, skraćivanjem radnog vremena.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić najavio je još drastičnije mere, a konačnu odluku doneće odbornici na sednici Skupštine opštine zakazanoj za danas. Po njegovim rečima, ovako rigorozne kazne moraju da se primenjuju jer su sve češći slučajevi narušavanja javnog reda.

-I pored toga što smo i do sada imali najrigorozniju odluku o radnom vremenu u Srbiji, morali smo ponovo da reagujemo i pooštrimo mere jer je evidentno da problem nije rešen. Nadam se da će situacija sada biti bolja i da će skraćenje radnog vremena doneti rezultate – rekao je Ješić i dodao da odluka podrazumeva najoštrije sankcije za prekoračenje radnog vremena. Za one koji ne budu poštovali radno vreme, kazne će biti od 400.000 do 500.000 dinara za pravna lica, za preduzetnike od 200.000 do 250.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu od 15.000 do 25.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari