Polaganjem venaca na spomenik narodnom heroju Veljku Dugoševiću i dodelom zahvalnica, Opštinski odbor SUBNOR Kučevo obeležio Dan oslobođenja Kučeva. OO SUBNOR Kučevo tradicionalno je obeležio 21. septembar , sećanje na dan kada su 1944. godine jedinice NOVJ-a i Crvene armije SSSR-a ušle u Kučevo iz pravca Majdanpeka i oslobodile ga od okupacije.


Svečanost je počela polaganjem venaca kod biste Veljka Dugoševića, prvog komandanta Požarevačkog partizanskog odbora. Vence su u ime OO SUBNOR-a Kučevo položili preživili učesnici NOR-a iz 1944-1945. godine, zatim predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Braničevskog okruga, Žarko Tepšić, predstavnici OO Pokreta socijalista Kučevo, Petko Milić i Dragoslav Mratić, predstavnici Centra za kulturu „Veljko Dugošević“, direktorka Jasmina Blagojević i Gabrijela Kovačević, građani i porodice poginulih u II Svetskom ratu.

O istorijskim događajima koji su se desili 1944-1945 godine na teritoriji opštine Kučevo govorila je član SUBNOR-a i direktorka biblioteke „Nikola Sikimić-Maksim“, Violeta Ilić. Nakon toga minutom ćutanja odata je počast poginulim borcima NOR-a. U drugom delu svečanosti, predsednik OO SUBNOR-a Kučevo Draga Blagojević dodelio je zahvalnice zaslužnima. U ime nagrađenih zahvalio se Žarko Tepšić, predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Braničevskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari