Uz učešće predstavnika JP „Nacionalni park Đerdap“, lokalnih samouprava, opštinskih turističkih organizacija, turističkih poslenika pet opština Donjeg Podunavlja – Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca, Majdanpeka i Kladova – u Tekiji, ribarskoj varošici u blizini Kladova, predstavljen je Nacrt master plana razvoja seoskog turizma za ova region Srbije.

Učinili su to eksperti Svetske turističke organizacije Nanita Ferone, Alejandro Malet, Ljubica Milojević, kao i profesor Univerziteta „Singidunum“ Maja Makim, koji su osim dijagnoze stanja, govorili i o mogućnostima za razvoj ruralnog turizma i akcionim planovima za kratokoročni, srednjoročni i dugoročni period. Opšti cilj master plana razvoja seoskog turizma je stvaranje uslova za brži održivi razvoj ruralnog turizma, kao potencijalne okosnice sveukupnog razvoja turizma u 19 odabranih gradova i opština u Srbiji.

Nacrt master plana razvoja seoskog turizma u Srbiji prvi je od dokumenata koji u okviru projekta MDGF „Održivi turizam za ruralni razvoj“ realizuju agencije Ujedinjenih nacija FAO, UNICEF, UNDP, UNEP i WTO u saradnji sa nacionalnim partnerima Ministarstvom ekonomije i regionlanog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Turističkom organizacijom Srbije. Ovaj dokument biće predstavljen narednih dana u sva četiri pilot regiona u Srbiji, a Vladi Srbije treba da bude ponuđen na usvajanje do kraja 2010. godine.

– Kako bi se poboljšao kvalitet ovog dokumenta i njegova kasnija primena na terenu, jako su važne javne rasprave u regionima na koje se master plan odnosi – ocenila je pomoćnica ministra za ekonomiju u sektoru turizma Renata Pindžo.

Tako se od učesnika radionice u Tekiji očekuje da do 5. decembra dostave svoje primedbe i predloge vezane za Nacrt master plana razvoja seoskog turizma u Donjem Podunavlju. Svetska turistička organizacija, inače, u okviru ovog projekta, koji će trajati do 2012. godine, pored starteškog dokumenta „Master plana razvoja seoskog turizma u Srbiji“ treba da u 19 odabranih opština razvije lokalne kapacitete za primenu master plana, definišući modele organizovanja, razvoj javnog, privatnog i civilnog sektora u cilju stvaranja konkurentnog i održivog ruralnog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari