Predat zahtev RTS-u da blagovremeno izveštava o zagađenju vazduha, RTS tvrdi: To i radimo 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Predatavnici inicijative Kreni-Promeni predali su zahtev RTS-u da u narednih 15 dana donesu odluku o blagovremenom izveštavanju o zagađenju vazduha ili će prganizovati protest „veći nego prethodni put“.

„Danas smo se okupili da bismo pokazali koji je stepen zagađenja vazduha u Srbiji. Imate primer 20 pluća iz različitih gradova, ona su pocrnela za samo par nedelja. Činjenice koje ćete videti nećete imati prilike da vidite uvek, one pokazuju da u 15 gradova pm čestice su daleko iznad dozvoljenih. Zato ćemo predati apel RTS- u koji je potpisalo 20.000 ljudi, ako ne ispune u narednih 15 dana zahteve spremni smo da organizujemo još veći protest“, najavila je Marina Pavlić.

Diskusiji se priključila novinarka RTS-a Slavica Gligorović.

„Ja radim u RTS-u i ne možete da kažete da RTS ne izveštava zato što to radimo“, rekla je Gligorović i naglasila da prisutne organizacije “nisu postojale kada je RTS izveštavao o Gornjim Nedeljicama”.

 

“Dragana Đorđević je bila na RTS-u, govorila je o zagađenju, a vi kažete kako RTS ne daje svima pravo da govore”, dodala je ona.

Građani su upitali gde su sada kamere RTS-a da snime pluća i predaju zahteva, ali su ostali uskraćeni za objašnjenje.

“Od 20 gradova širom Srbije samo jedan grad dobio je dozvolu da postavi pluća na javnoj površini uprkos slanja brojnih zahteva, a to je Užice. Pluća smo ipak uspeli da postavimo zahvaljujući pojedincima i organizacijama koje su ih postavile na svojim privatnim posedima”, kazala je Kristina Urošević iz Kreni-Promeni.

Među najzagađenije gradove spadaju Novi Pazar, Leskovac i Požega koja nema mernu stanicu.

Nakon predaje zahteva, Marina Pavlić objasnila je da neće predati zahtev predsednici Vlade u narednih 15 dana, dok se RTS ne izjasni. Ako ne počne da prikazuje blagovremeno podatke o zagađenju, uslediće dalje akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari