Predata inicijativa da se u Somboru osnuje Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Predstavnici osam udruženja osoba sa invaliditetom, predali su Gradu Somboru inicijativu kojom se predlaže osnivanje Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Ovo telo, kako navode u saopštenju, omogućilo bi veće učešće osoba sa invaliditetom u donošenju odluka koje utiču na njihov kvalitet života.

Predlog je da se radno telo oformi u sklopu kabineta gradonačelnika Sombora. Inicijativu je u ime svih predao Milan Grahovac, predsednik UG Ahondroplazija Srbija, dok su inicijativu potpisali i Udruženje za pomoć MNRO Sombor, MUPIK Bačke Sombor, Udruženje obolelih od multiple skleroze “Zapadna Bačka” Sombor, Udruženje za podršku osobama sa autizmom “Maslačak” Sombor, Društvo invalida za cerebralnu i dečiju paralizu “Sombor”, Udruženje slepih Sombor i Somborski edukativni centar.

U svetu oko 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta, a u budućnosti, taj broj biće još veći. Samo u Srbiji taj broj prelazi 800.000. Pristupačnost i zapošljavanje najveći su problemi sa kojima se oni suočavaju.

Predstavnici udruženja, potpisnika inicijative, pozvali su grad da prepozna značaj ove inicijative i da preduzme potrebne korake ka osnivanju Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

– Osnivanje Saveta je važan korak za poboljšanje našeg položaja u lokalnoj zajednici. Savet je zamišljen kao gradsko telo koje se sastoji od predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom. Imaće ključnu ulogu u praćenju sprovođenja kako lokalnih, tako i nacionalnih politika koje se odnose na prava osoba sa invaliditetom. Kako će biti zadužen za razmatranje predloga propisa, Savet će predlagati neophodne izmene i dopune kako bi se obezbedilo dosledno poštovanje prava osoba sa invaliditetom i kako bi se zaštitili njihovi interesi. Takođe, osnivanje saveta bi predstavljalo veoma važan korak ka omogućavanju ravnopravnog učešća osoba sa invaliditetom u političkom i javnom životu, bez kojih nema prave društvene participacije. Samim tim, Savet će raditi na prilagođavanju i pružanju podrške ostvarivanja biračkog prava osoba sa invaliditetom – objašnjava Milan Grahovac, predsednik nacionalnog udruženja Ahondroplazija Srbija.

Kao stalno radno telo gradskog veća, Savet će podsticati kontinuiranu saradnju sa institucijama i udruženjima osoba sa invaliditetom. Takođe, kroz međusektorsko delovanje, doprinosiće rešavanju socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i drugih pitanja od značaja za osobe sa invaliditetom.

– Još jedna od važnih uloga Saveta biće kontinuirano prikupljanje i analiziranje statističkih podataka o osobama sa invaliditetom. Ove aktivnosti omogućiće bolje razumevanje njihovih potreba i problema, kao i informisanje o planiranju i sprovođenju relevantih politika. Osnivanjem Saveta omogućava se uspostavljanje saradnje sa sličnim telima u drugim gradovima i opštinama, čime će se formirati uporedna slika o položaju osoba sa invaliditetom u oblasti socijalne zaštite – ističe Grahovac.

Potpisnici ove značajne inicijative su uvereni da će ovaj Savet doprineti unapređenju kvaliteta života osoba sa invaliditetom i njihovoj punoj integraciji u sve sfere društvenog života.

Inače, ova inicijativa sprovodi se u okviru projekta “Put ka ravnopravnosti” , koji Trag fondacija sprovodi uz podršku Evropske unije, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije- KoRSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari