Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar 2008. godine, Zavod za javno zdravlje Požarevac obeležice nizom aktivnosti koje ce imati za cilj da podignu nivo svesti o prevenciji HIV/AIDS-a, prvenstveno medu mladima.

Kampanja koju ce 2008. godine partnerski realizovati Zavod za javno zdravlje Požarevac i Omladina JAZAS-a Požarevac, uz saradnju i podršku Crvenog krsta Požarevac i Doma zdravlja Požarevac, predstavlja krunu celogodišnjeg rada na prevenciji ove bolesti.

Svake srede tokom novembra od 17 do 18 sati, u KPZ Zabela, bila su predavanja za pripadinke zatvoreničke populacije na temu «HIV/AIDS-a».

U okviru Projekta «Zdravo! – za zdravlje mladih», koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, vršnjačkom edukacijom o polno prenosivim infekcijama i reproduktivnom zdravlju mladih bile su obuhvaćene Politehnička škola Požarevac, od 10. do 14. novembra, Tehnička škola «Nikola Tesla» u Kostolcu, od 17. do 21. novembra, a juče, 27. novembra, je održana Konferencija za medije, na kojoj su objavljeni najnoviji epidemiološki podaci i prezentovan plan Kampanje.

Za 29. novembar zakazana je „Akcija za zdravlje“, koju svake poslednje subote u mesecu sprovode ZZJZ Požarevac, Dom zdravlja, Crveni krst i Ekološko društvo Požarevac u Ekološkom domu na Čačalici od 11 do 13 časova. Akciju će podržati i Omladina JAZAS-a Požarevac, s obzirom da ce u skladu sa kampanjom koja je u toku, najvažnija tema kojom će se baviti tim stručnjaka okupljen sa ciljem da unapredi i očuva zdravlje Požarevljana, biće prevencija HIV/AIDS-a.

Predavanje na temu «HIV/AIDS», u KPZ za žene Požarevac biće održano 1. decembra 2008. godine, od 15,30 do 16,30 sati. Istog dana, od 12,30 do 14,30 sati, u centru grada, ispred kafića «Cvetić» u Požarevcu, biće održano tradicionalno obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side, Centralnom uličnom manifestacijom, koja uvek animira najveći broj naših sugrađana.

Inače, od 1. do 12. decembra, od 8 do 14 časova, u Savetovalištu za DPST Zavoda za javno zdravlje Požarevac, biće organizovano besplatno testiranje na HIV.

Noćno testiranje na HIV biće 4. decembra, od 17 do 22 časa u Savetovalištu za DPST Zavoda za javno zdravlje Požarevac, a 6. decembra u okviru zajednički organizovane Šetnje solidarnosti, koju ove godine organizuju volonteri Omladine JAZAS-a Srbije u Zajecaru, ucestvuje i 50 volontera Omladine JAZAS-a Požarevac

Takmičenje bilijar klubova iz cele Srbije u okviru humanitarne akcije biće 6. decembra, od 12 sati, u Hali sportova Požarevac, a organizatori su Zavod za javno zdravlje Požarevac, Omladina JAZAS-a Požarevac i Bilijar klub «Professional» iz Požarevca. Tribina sledi 9. decembra, u prostorijama Više tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu, za sve studente, a učestvovće stručni tim iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac i Omladina JAZAS-a Požarevac da bi 11. decembra usledila još jedna tribina, u prostorijama Centra za kulturu Kostolac, za sve učenike 7. razreda, u kojoj će učestvovati stručni tim iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac i Omladina JAZAS-a Požarevac.

Serija tribina nastavlja se 15. decembra od 11 sati u Gimnaziji Veliko Gradište, na temu polno prenosivih bolesti i reproduktivnog zdravlja te 16. decembar od 11 časova u Hemijsko tehnološko prehrambenoj školi «Žikica Damjanović» u Smederevskoj Palanci biće takođe organizovana tribina u kojoj će učestvovati stručni tim iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac i Omladina JAZAS-a Požarevac. Sve se to odvija pod nadzorom načelnice Odeljenja za promociju zdravlja, dr Cvije Stojanović i direktorke Zavoda za javno zdravlje Požarevac, dr Zorice Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari