Predavanje o imunizaciji u SANU 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

U okviru ciklusa „Kontroverze u medicini“, u ponedeljak, 29. novembra, u 12 sati, u Svečanoj sali SANU, prof. dr Tatjana Pekmezović održaće predavanje pod nazivom „Imunizacija – činjenice, izazovi i predrasude”, najavila je SANU.

Kako se navodi, imunizacija predstavlja najefektivniju i najefikasniju meru primarne prevencije, koja je direktno uticala na smanjenje stopa incidencije i mortaliteta od zaraznih bolesti, kao i izmenu u strukturi obolevanja i umiranja humane populacije.

“Zahvaljujući imunizaciji, neke zarazne bolesti su iskorenjene na globalnom nivou, a neke su eliminisane sa pojedinih područja ili svedene na sporadično javljanje. Procenjuje se da imunizacija spasava tri miliona života godišnje. Prema rezultatima mnogobrojnih istraživanja postoje pouzdani dokazi da imunizacija daje značajan doprinos prevenciji i kontroli poremećaja zdravlja čiji su uzroci indirektno povezani sa infektivnim agensima, kao i da ima povoljan uticaj na pojedine zdravstvene fenomene kao što je, na primer, rezistencija na antibiotike. Zato korist od imunizacije daleko prevazilazi prevenciju specifičnih infektivnih bolesti i postaje ključni faktor u očuvanju globalnog zdravlja”, ističe se u saopšenju SANU.

Dodaje se da iako su vakcine dostupne, postizanje i održavanje visokog obuhvata obavezno sistematskom imunizacijom danas se smatra jednim od najznačajnijih javnozdravstvenih izazova u 21. veku.

“Gubitak poverenja javnosti u imunizaciju, zbog iskrivljene percepcije da je povezana sa pojavom različitih neželjenih efekata, preti da značajno ugrozi sprovođenje programa imunizacije, bez obzira na naučne dokaze koji negiraju ovakvu povezanost i pokazuju da je verovatnoća pojave komplikacija posle imunizacije višestruko niža od verovatnoće njihovog nastanka posle prirodne infekcije. U vremenu pandemije kovid-19 bolesti, imunizacija protiv SARS-CoV-2 postaje ultimativni prioritet. Evaluacija efektivnosti postojeće generacije vakcina protiv kovid-19 bolesti i ispitivanje faktora koji na to utiču, uvođenje novih vakcina, samo su neka od otvorenih pitanja na čije odgovore se s nestrpljenjem čeka, imajući u vidu trendove obolevanja i umiranja od ove bolesti u svim delovima sveta i projekcije vezane za gotovo sve aspekte života pojedinca i zajednice tokom i posle pandemije”, zaključuje se u saopštenju.

Direktan prenos konferencije može se pratiti na sajtu SANU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari