Zbog neodlučnosti koja je poslednjih meseci prisutna kod državnih institucija u čijoj je nadležnosti rešavanje problema zagađenosti Velikog Bačkog Kanala u Vrbasu, Ekološki pokret Vrbasa uputio je inicijativu JVP „Vode Vojvodine“ s predlogom o zajedničkom organizovanju okruglog stola pod nazivom „Stop zagađivanju kanala“.

Prema rečima Ratka Đurđevca, predsednika Ekološkog pokreta Vrbas, država i lokalna samouprava ispunjavaju svoje obaveze kada su u pitanju radovi na izgradnji poslednje faze međuopštinskog kolektora Vrbas – Kula i pripreme za izgradnju centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda, ali bi istovremeno trebalo vršiti pritisak, pa i kažnjavati zagađivače koji poprilično zaostaju u stvaranju preduslova za njihovo priključenje u zajednički sistem prečišćavanja.

– Očigledno je da su po završetku izbora tenzija i interesovanje resornih državnih institucija umnogome splasnuli i da su velika obećanja, data u to vreme, po ko zna koji put potrošena u političke svrhe. To izgleda dobro znaju i zagađivači jer se u prethodnom periodu pokazalo da zakonski instrumenti prinude i sankcionisanja nemaju efekta i zagađivači se i dalje ponašaju bahato.

Oni su svesni da investiranje u projekte zaštite životne sredine još uvek nije neophodno i nužno i da trajno rešavanje problema svojih otpadnih voda mogu odlagati, pa čak i izbeći, kaže Ratko Đurđevac. On smatra da je novim aktivnostima i stalnim pritiskom, koji bi prema zagađivačima od strane države morao biti neuporedivo snažniji, moguće napraviti korak unapred i pokrenuti sve aktere rešavanja ovog problema.

– Planiramo da na ovaj skup pozovemo odgovorne ljude iz resornih pokrajinskih i republičkih vlasti, zatim predstavnike opštinskih sudova Vrbasa, Kule i Srbobrana, predstavnike firmi zagađivača i međunarodnih institucija koje pomažu rešenje ovog problema (UNDP i EAR). U takvom sastavu ovaj sastanak bi sigurno imao potencijal da doprinese nalaženju kvalitetnih rešenja po pitanju što hitnijeg zaustavljanja daljeg zagađenja Velikog bačkog kanala, rekao je Đurđevac.

Prema njegovim rečima, cilj Ekološkog pokreta Vrbasa je da se formira zajednički radni tim sa jasno definisanim zadacima i rokovima za njihovo izvršenje, čime bi se i zagađivačima suzio „manevarski prostor“ u izbegavanju svojih obaveza u oblasti zaštite životne sredine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari