Ocenjujući i da je predizborna kampanja samo formalno poštena odnosno da se proteklih nekoliko nedelja u Boru odvija neravnopravna izborna utakmica, predsednik URS u Boru, Vladan Novović je na konferenciji za novinare izneo saznanja da se 16. marta na izborima u Boru priprema neka vrsta izborne krađe koja bi se odvijala zloupotrebom glasačkih listića i kupovinom glasova.


– Ukoliko niko ne bude reagovao, URS će se 16. marta povući sa izbora – upozorio je na pres-konferenciji Vladan Novović, dodajući da je URS zbog toga već misiju OEBS-a i CESID-a, od kojih su dobili uveravanja da će njihovi predstavnici doći u Bor i pokriti kritična mesta za koje se sumnja da će biti mesta izborne krađe. Lider borskog URS-a je ovom prilikom objasnio jedan od mogućih scenarija: čovek stoji na ulaznim vratima, daje biraču zaokružen listić, a birač koji uđe da glasa, vraća prazan listić. Na taj način praktično bi jednim glasačkim listićem moglo da glasa nekoliko stotina ljudi, rekao je Novović, najavljujući da će lista Ujedinjeni za Bor – Mlađan Dinkić na svim sumnjivim mestima pojačati kontrolu, ali da u poštovanje izbornog proces treba da se uključi i policija.

– Imamo pouzdane informacije i da će se borskim srednjoškolcima koji su napunili 18 godina deliti od dve i po do 3.000 dinara za izborni glas. Sa svim dokazima ćemo ići u tužilaštvo i policiju. Ukoliko se dese neke nepravilnosti a državni organi ne reaguju, mislim da će URS na polovini izbora da se povuče – rekao je Vladan Novović.

Povodom 8. marta aktivisti SPS-PUPS-JS su na ulici u Boru pripadnicama nežnijeg pola poklanjali karanfile, pozivajući ih da 16. marta na lokalnim i republičkim izborima glasaju za listu ove koalicije. Međunarodni dan žena bio je i prilika da se sa Borankama razgovara o problemima sa kojima se suočavaju, a koji utiču na njihov ravnopravan položaj u društvu.

– Veliko je pitanje da li su prava žena u Srbiji jednaka kao prava muškaraca, i to je veliki ispit za društvo. Mi kroz naš Forum žena aktivno radimo na osnaživanju žena i edukacijom kako da se žene bave ne samo politikom, već i u naučnom, obrazovnom i svakom drugom pogledu – rekla je potpredsednica borskog SPS-a i kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Jovanka Dinić, ističući da koalicija SPS-PUPS-JS veoma poštuje prava žena.

Osim socijalista i naprednjaci su karanfilima ženama čestitali 8. mart, dok su se demokrate opredelile za ruže, a LDP torbe sa oznakom ove političke partije.

– Bor je poznat kao multietnička sredina u kojoj živi veliki broj nacionalnosti. Zalaganjem za jednake šanse pripadnika svih naroda koji žive na ovom prostoru u domenu zaposlenja, stanovanja, obrazovanja i informisanja na manjinskim jezicima, stvoriće se šanse za ubrzan razvoj našeg kraja. U tome mi moramo biti ujedinjeni, ali moraju biti ujedinjene i institucije koje su odgovorne za rešavanje ovih pitanja. Mi imamo pojedina zakonska rešenja koja se mogu smatrati adekvatnim, ali problem je njihova primena. – navodi se u saopštenju Demokratske partije Makedonaca u Boru čiji je Opštinski odbor pozvao pripadnike makedonske nacionalne manjine koji žive i rade u Boru da svoj glas daju listi Ujedinjeni za Bor grad – Mlađan Dinkić, smatrajući da su upravo URS u svom prethodnom delovanju zaslužni za očuvanje multietničnosti, a da se Vladan Novović, koji je prvi na listi URS za opštinske odbornike, otvoreno zalagao i zalaže se za poštovanje prava manjinskih zajednica.

Inače, za predstojeće lokalne izbore u Boru kada će se birati 35 odbornika novog saziva lokalnog parlamenta, Opštinska komisija je prihvatila 11 izbornih lista: prva je lista „Aleksandar Vučić – SNS, NS“, zatim slede „Ivica Dačić – SPS – PUPS -JS“, „Demokratska stranka Srbije – Vlaška narodna stranka – Iskreno za bor“, „Demokratska stranka – Darko Mihajlović“, „Dveri – Vladan Glišić“ i „Srpska radikalna stranka – Vojislav Šešelj“, „Ujedinjeni za Bor grad – Mlađan Dinkić“, „Čedomir Jovanović – LDP“, Grupa građana – „Klime Bitkoski“, Grupa građana „Pokret za novo doba“ i „Boris Tadić – Nova demokratska stranka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari