Gradska vlast najavila je nedavno skorašnju gradnju podzemne garaže u centru Kragujevca i velikog trga iznad nje, na kojem bi bio podignut monumentalni spomenik osnivaču grada i utemeljivaču moderne srpske države knjazu Milošu Obrenoviću.

Pored spomenika knjazu Milošu, na trgu bi, prema ideju gradskih planera, trebalo da bude sagrađen i savremeni višespratni poslovni objekat, svojevrsna poslovna kula. U gradskoj upravi planiraju da čitav ovaj projekat, vredan oko pet miliona evra, do sredine naredne godine, realizuju u saradnji sa privatnim investitorom, ili investitorima, pošto grad nema novca da samostalno iznese čitavu investiciju.

Iako je ova ideja, za koju mnogi žitelji Kragujevca još uvek misle da je deo političkog marketinga gradske vlasti, tek u fazi početne konkretizacije, što znači da ni u lokalnoj samoupravi nisu sigurni da li če uopšte biti investitora zainteresovanih da participiraju u izgradnji podzemne garaže i novog gradskog trga, SNS je krenula u „kontranapad“, tvrdeći u propagandnom materijalu koji deli građanima i u medijima, da gradsko rukovodstvo najavljenim partnerstvom sa privatnim sektorom u ovom projektu, planira da pokloni centar grada.

Naprednjaci još ističu da su podzemna garaža i novi trg samo maska za izgradnju poslovne kule. Ali, pošto i sami smatraju da je podzemna garaža potrebna Kragujevcu, čelnici ovdašnjeg ogranka SNS-a smatraju da bi grad trebalo da obezbedi lokaciju i projekat za taj objekat, koji bi potom izgradio privatni investitor, i koji bi gotovu garažu dobio pod koncesiju, odnosno na korišćenje na određeni period, čime bi se sprečilo da i garaža i trg iznad nje pređu u privatno vlasništvo.

Nadležni u gradskoj upravi odgovaraju da najozbiljnije razmišljaju o pokretanju sudskog spora protiv SNS-a, zbog, kako ističu, obmanjivanja i uznemiravanja građana. Partnerstvo javnog i privatnog sektora u razvijenom svetu postoji već decenijama, kažu u gradskom rukovodstvu i poručuju da centar Kragujevca, tzv Prodor, kojim sada dominira nedefinisana zelena površina, i kojem je neophodno temeljno preuređenje, neće biti nikome poklonjen. Naprotiv, tvrde u lokalnoj samoupravi, novi gradski trg, koji će se graditi na površini od oko 1,5 hektara, pripadaće kome drugom nego gradu, koji će, na osnovu predviđenog partnerstva sa privatnim investitorom, raspolagati i sa 35 odsto imovine podzemne garaže.

Kako bilo, polemika oko najavljene izgradnje podzemne garaže i novog trga u centru Kragujevca prerasta u sve ozbiljniji politički sukob u centru Šumadije. S izvesnošću se očekuje da će sukob gradske vlasti i SNS-a kulminirati na predstojećoj sednici Skupštine grada, zakazanoj za 16. septembar.

U Kragujevcu je, inače, već postala praksa da se uoči, ili, pak, prilikom same najave gradnje iole značajnijih privrednih, trgovinskih, sportskih i saobraćajnih objekata u gradu, organizuju protesti „nezadovoljnih“ ili nezadovoljnih građana i političkih partija, opozicionih, naravno.

Slučaj Đokovića i Fijata

Kragujevčani su, uz organizacionu, marketinšku i svaku drugu podršku pojedinih partija, iz svog grada terali, na kraju i oterali i trenutno najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, koji je ovde naumio da gradi tenisku akademiju. Žitelji prigradskih naselja Korman i Maršić lane su sprečili izgradnju industrijske zone u Korman polju, u kojoj je trebalo da budu locirani najznačajniji Fijatovi kooperanti, tražeći da im se zaparložena i močvarna ledina u tom polju plati po ceni od 4.000 evra po aru… Fijatovi kooperanti svoje pogone grade na prostoru bivše vojne kasarne u naselju Grošnica, dok mnogi Kormanci i Maršićanci sada priznaju da su bili izmanipulisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari