Naredne godine budžet grada Požarevca iznisiće oko tri milijarde dinara, dogovoreno je na zasedanju Gradskog veća kao predlog za predstojeću Skupštinu grada.

Predsednik ove institucije, Miodrag Milosavljević gradonačelnik Požarevca, na konferenciji za medije naveo je i sledeće: – Troškovna strana iznosi 1,5 milijardi dinara a investiciona strana 1,1 milijardu. Ono što opterećuje budžet je otprilike 100 miliona dinara, koje moramo da vraćamo, banci od koje smo pozajmili novac dok taj kredit ne vratimo ali smo na taj način omogučili našim sugrađinama omogućili da mogu znatno pre imati ono što bi čekali 4 godine i da bismo podigli uslove za životni standard kada smo podigli 320 miliona dinara kredita od banke“.

Na jednom od najdužih zasedanja Veća, koje je trajalo desetak dana sa preko stotinu tačaka dnevnog reda, usvojen je niz značajnih predoga i očekuje se da oni budu konačno verifikovani na narednom zasedanju Skupštine grada zakazane za 22. decembar. – Fond za zaštitu životne sredine imaće na raspolaganju 134 miliona dinara koje ćemo moći da koristimo u drugoj polovini naredne godine. Najbitnije što naše sugrađane interesuje jeste da će se sredstva usmeriti u toplifikaciju pa će biti urađena Jugovićeva a zatim je na redu i Sinđelićeva ulica. Što se tiće Komunalnog preduzeća, kupićemo jedno kiper vozilo vrednosti od 8,5 miliona dinara. Tu je i nastavak toplifikacije naselja Petka i dosta stvari od onog što planiramo na ovoj poziciji.

Ove godine formiranje budžeta je bilo izuzetno teško sa jedne strane dok smo sve utanačili a, kada smo sve završili, onda vidimo da se Budžet ustvari može prikazati kao vrlo racionalan. Predloženo je ukidanje Fonda za razvoj i Fonda za izgradnju stanova solidarnosti a namenu njihovih sredstava vršiće Direkcija za izgradnju grada Požarevca dok će posao Štaba za protivpožarnu zaštitu preuzeti Štab za vanredne situacije. – Fond za protivpožarnu zaštitu ukidamo zato što on više nije predviđen zakonom a mi smo formirali ove godine Štab za vanredne situacije koji faktički pokriva sve što je ranije pokrivao Fond za protiv požarnu zaštitu. Što se tiče Fonda solidarnosti, ukinuli smo ga, takođe, zbog odredbi definisanih zakonom a sada imamo neke druge načine i modele za finansiranje izgradnje stanova.

Sredstva od 15 miliona dinara, koja su se nalazila u Fondu za izgradnju, biće preneta Direkciji kao početni ulog za izgradnju novih stanova. Nova Bolnica stoji nekih 12 godina neizgrađena i nezavršena. Potrebno je oko 3 miliona evra da bi se ona završila. Naša Bolnica je izvršila predprojekat i uradila projekat u fazama. Prva faza iznosi 1,2 miliona evra ukoliko nam Evropski Fondovi pomognu kroz sardanju sa gradom Rešicom, koja je naš bratski grad i u tome nam pomaže. Kao što sam rekao na prošloj Skupštini, očekujemo da ovaj projekat bude uspešno relizovan. Obavezali smo se odlukom Gradskog veća još iz marta meseca, pre konkurisanja, da ćemo izdvojiti 20 miliona iz budžeta kao naše učešće a 50 odsto treba da predfinasiramo izgradnju te prve faze tako da ćemo izdvojiti 65 miliona što će omogućiti prvu fazu, zapravo, početak izgradnje dva sprata nove bolnice, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari