Povodom obeležavanja važnih istorijskih datuma, juče su na svečanoj sednici Skupštine grada usvojeni predlozi Komisije za obeležavanje praznika, koja je za laureate Oktobarske nagrade predložila Radovana Pejanovića, redovnog profesora Poljoprivrednog fakulteta, Svetlanu Lukić-Petrović, profesorku Prirodno-matematičkog fakulteta, i Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Novembarska povelja dodeljena je Centru za socijalni rad i Univerzitetu u Novom Sadu.


Nagrade su potom, odmah nakon svečane sednice, laureatima dodeljene u Gradskoj kući, a uručio ih je gradonačelnik Igor Pavličić.

– Nagrada svakako ne pripada samo nama, već i drugim profesorima i studentima naših fakulteta, u ime nagrađenih je izjavila Svetlana Lukić Petrović koja je novčani deo svoje nagrade dala u Fond za stipendiranje studenata Novosadskog univerziteta, kako bi dala svoj lični doprinos napredovanju mladih naučnika i istraživača.

Oktobarska nagrada i Novembarska povelja tradicionalno se dodeljuju pojedincima i ustanovama za dostignuća i postignute rezultate u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti. Ove nagrade se dodeljuju povodom obeležavanja važnih istorijskih datuma: 23. oktobra 1944. godine – dan kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, odnosno 9. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, kada je doneta Odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

Danas polaganje venaca

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, povodom 23. oktobra Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, položiće danas u 10 sati vence na spomen-groblje na Gradskom groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari