Predrag Petrović: Da bi problem nasilja u društvu bio rešen neophodno da iz medija nestanu kultura nasilja, ali i glorifikacija oružja i kriminalaca 1Predrag Petrović Foto: Medija centar

Da bi problem nasilja u društvu bio rešen, neophodno je da iz medija nestanu kultura nasilja i glorifikacija oružja i kriminalaca, ali i da političari prestanu da plaše građane različitim egzistencijalnim pretnjama, rekao je FoNetu direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.

Govoreći o Majskoj platformi, koja je kreirana kao inicijativa udruženja građana u cilju smanjenja nasilja u društvu, on je ocenio da je nasilje u Srbiji veoma dugo prisutno, ali da je postalo očigledno posle višestrukih ubistava u maju 2023. godine.

Mi upravo želimo da istražimo uslove i činioce koji dovode do ovakvih događaja, ali i uzroke nasilja u društvu uopšte, objasnio je Petrović u serijalu razgovora Stigma.

Kako je precizirao, Majsku platformu čini šest radnih grupa podeljenih po tematskim celinama, važnim za utvrđivanje razloga za nasilje u Srbiji.

Petrović predvodi grupu koja se bavi bezbednošću, u okviru koje je izradila izveštaj o činjenicama i okolnostima koje su dovele do višestrukih majskih ubistava.

Petrović tvrdi da je jedan od glavnih činilaca koji dovodi do velikog broja incidenata i smrtnih ishoda u njima laka dostupnost oružja, kako legalnog, tako i nelegalnog.

“Mi u Srbiji taj problem imamo veoma dugi niz godina, sve od ratova iz devedesetih”, rekao je on i ukazao da se u posedu građana, prema najnovijim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, nalazi 600.000 legalnog oružja.

Prema njegovom mišljenju, jedan od načina za rešavanje tog problema je stroža politika kontrole oružja, u okviru koje je veoma važno imati dobre zakone.

Kako je podsetio, Zakon iz 2015. godine jeste pooštrio uslove za držanje oružja, ali nije dosledno primenjivan.

Petrović misli da je u proteklih 10 godina propuštena prilika da se strogom primenom zakonskih propisa pročisti količina oružja u legalnom posedu.

Kako je predočio, država bi trebalo da sprovodi redovne kampanje prikupljanja neregistrovanog oružja, kao i amnestije ljudi kod kojih je bilo u posedu, ali i da ponudi otkup tog oružja, što je to dalo rezultate u nekim državama koje su takođe bile suočene sa ovim problemom.

Naglasio je da to neće u potpunosti rešiti problem neregistrovanog oružja, ali će doprineti njegovom smanjenju, a time i smanjenju incidenata sa vatrenim oružjem.

Radna grupa koja se u okviru Majske platforme bavi bezbednošću usvojila je još dve grupe preporuka.

Prva se odnosi na decentralizaciju policije, što je važan prioritet u reformi policije i spada u takozvanu Grupu četiri D, uz depolitizaciju, demilitarizaciju i dekriminalizaciju.

“I tu se nešto malo uradilo, ali nikada policija nije u potpunosti decentralizovana i sad tu mi zaista imamo veliki problem da neko iz centrale MUP iz Beograda zna koji su svi problemi na lokalnom nivou”, ukazao je Petrović.

Druga preporuka se odnosi na bezbednosnu kulturu, koja treba da bude dekriminalizovana i demilitarizovana.

“Ovde postoji veoma jaka kultura oružja. Oružje predstavlja izvor bezbednosti za veliki broj građana, ali i jedan od značajnih statusnih simbola”, rekao je Petrović.

Naglasio je da je skoro nemoguće da neko slavlje prođe bez pucanja iz vatrenog oružja.

On je apelovao i da se iz medija ukloni kultura nasilja i konstatovao da su u proteklih desetak godina kriminalci u medijima predstavljeni na romantizovan način.

Čak smo imali situaciju da je Kristijan Golubović bio u školi i držao neku vrstu predavanja, što je veoma problematično, ocenio je Petrović i podsetio da se optuženi za ubistva u Duboni i Malom Orašju divio upravo Goluboviću.

Osim toga, kako je Petrović primetio, veliki problem predstavlja i to što političari stalno plaše građane izbijanjem regionalnog i globalnog rata i različitim egzistencijalnim pretnjama.

“Gotovo da ne postoji nekakav oblik pretnje ili vrste rata koji Srbiji ne preti – od onog hibridnog, specijalnog, pa do nuklearnog, u krajnjoj liniji“, ilustrovao je Petrović.

Kako je zaključio, sve to ne doprinesi da se građani osećaju dovoljno bezbedno i da se odreknu oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari