Predrag Voštinić: "Cepkanje protesta" gubi smisao, svi smo pod udarom jednog zla 1Foto FoNet Milica Vučković

“Mi bolujemo od bolesti koja podrazumeva da je snaga naših argumenata dovoljna. Izgleda da nije”, izjavio je aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva Predrag Voštinić. Dodao je da će rešenost građana da se oslobode “napasti i zla koje nas je opselo, biti presudna”. Rekao je i da “cepkanje protesta” gubi smisao, jer su svi u Srbiji „pod udarom jednog zla koje je simbolično u jednom imenu i prezimenu”.

Predrag Voštinić nedavno je izjavio da će se “rascepkani protesti” i zahtevi jednog dana sliti u jedan, kako bi Aleksandar Vučić bio sklonjen sa vlasti.

“Bio sam nešto slikovitiji, ali to je tačno. Mislim da ne vredi to što se mi sada foliramo da je samo nečije pravo ugroženo, da se jedan sindikat bori za jedno, drugi za drugo. Džaba mi govorimo o parcijalno ugroženim pravima i segmentima društva koji su ugroženi, kad smo mi svi bukvalno pod udarom jednog zla, koje je simbolično u tom imenu i prezimenu”, rekao je Voštanić za N1.

On je dodao da zato veruje da, kako je rekao “cepkanje protesta” sve više gubi smisao.

“Otuda to iscrpljivanje i nevera da će se ista desiti… Mislim da ćemo se na kraju svi spojiti u jedno”, ocenio je Voštanić.

Brine me kršenje svih zakona, posebno u Kraljevu

Komentarišući najavljene izmene Krivičnog zakonika, on je kazao da veruje da je za sada reč o zastrašivanju “s obzirom da je u toku javna rasprava”.

“Međutim, mislim da za tu temu ima zaista sjajnih sagovornika. Ono što mene brine u ovoj državi, nije loš zakon, nego neprimenjivanje bilo kog zakona, pa čak – u slučaju grada iz kog dolazim, kršenje svih zakona i Ustava. Dakle, sve se krši i sve je napravljeno da ide njima na ruku. Oni sve mogu da izglasaju i da nas sve proglase budalama”, kazao je Voštinić.

Odgovarajući na pitanje da li je sa stanovišta vlasti važnije ono što se dešava na ulici, tj blokade tokom vikenda i protesti prošle nedelje u Loznici, ili sednica Skupštine Srbije, on je rekao da će “presudno biti to koliko smo mi rešeni da se nešto desi”.

“Mi sve vreme bolujemo od bolesti koja podrazumeva da je snaga naših argumenata dovoljna. Izgleda da nije. Izgleda da ni pravo nije dovoljno kada nemate institucije i pravosuđe. Izgleda da ni zdrava logika, ni razum nemaju nikakvog smisla, ako sa druge strane nemate razumnog čoveka koji poštuje logiku. Tako da se plašim da će naša rešenost da se po svaku cenu oslobodimo napasti i zla koje nas je opselo zapravo biti presudno”, ocenio je Voštanić.

On je dodao da ne zna da li će to početi u Skupštini, u Kraljevu ili će se na ulici, kako je rekao “jednog dana okupiti svi protesti”.

“To stvarno ne znam, ali znam da to što mi osećamo kao nešto što nećemo više trpeti, može da presudi i vlastima i vrednostima koje su nam uneli u društvo”, naglasio je Voštanić.

„Zastrašuju nas da ne bismo reagovali“

On je konstatovao i da je zastrašivanje građana ono što vlasti u Srbiji veoma često rade.

“Zastrašuju nas. Zastrašuju ljude koji su na ulice izašli više puta… Zastrašuju one koji ne rade u javnim preduzećima, zastrašuju one koji imaju decu, zastrašuju one koji nemaju decu… Zastrašuju nas da ne bismo reagovali. Dakle, preventiva nikada nije da policajac stane ispred ili iza bagera, nego da se ne latite bagera da se ne latite motke koju oni zaslužuju. To je preventiva kojom se oni bave”, zaključio je za N1 aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva Predrag Voštinić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari