Predsednica BNV Jasmina Curić dobitnica povelje „Prijatelj Bosne“ 1Foto: BNV

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Jasmina Curić dobitnica je povelje „Prijatelj Bosne“ za ovu godinu,  koju dodeljuje Udruženje Bosansko-truskog prijateljstva „Bosfor“.

Curić je priznaje dobila „za prijateljstvo i izuzetan doprinos očuvanju i afirmaciji multikulturalne, demokratske i suverene BiH“.

– Upućujem zahvalnost organizatoru što je u BNV i mom radu i delovanju prepoznao elemente afirmacije nezavisne, celovite i suverene države BiH. Mi vidimo BiH kao državu koja je zajednica ravnopravnih naroda i to baš onakva kakvu nalaže sultan Fatih svojom ahdnamom – rekla je Curić.

Nagrade „Povelja Bosne“ i „Zlatna ahdnama“ dodeljuju se na godišnjicu sultan Fatihove ahdname (političke garancije) izdate 1463. godine, koja slovi kao preteča mnogim kovnecijama za zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

Nagrade se dodeljuju 19. put 28. maja – Dana zajedništva ljudskih prava i sloboda u BiH.

Pored predsednice BNV, priznanja su dobili i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, prof. dr Džavid Jahić i predsednik SDA Makedonije  Avdija Pepić.

Plaketa „Prijatelj Bosne“ posthumno je dodeljena Rafetu Husoviću, predsedniku  Bošnjačke stranke Crne Gore i Hasimu Mekiću, predsedniku Izvršnog odbora BNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari