Predsednica BNV pozvala Bošnjake da decu upisuju na nastavu na bosanskom jeziku 1Foto: S. Župljanin

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), Misala Pramenković, pozvala je svoje sunarodnike da decu upisuju na nastavu na bosanskom jeziku.

-Jezik je osnova identiteta jednog naroda. Obarozanjem na bosanskom jeziku, naša deca uče o svojoj kulturi, tradiciji i običajima, izrastaju u zdrave i svesne pojedince, koji vole svoje i poštuju tuđe – napisala je u svom pozivu Pramenković i podsetila da je obrazovanje na maternjem jeziku grantovano Ustavom i zakonima Srbije, „naša je obaveza da to pravo iskoristimo“.

Pozvala je direktore i nastavnike da roditeljima dece „omoguće nesmetano ostvarivanje prava“ da im se dece obrazuju na maternjem bosanskom jeziku. Poručila je da će BNV da uloži sve kapacitete „da obrazovanje na bosanskom jeziku bude kvalitetnije i bolje“

Redovno obrazovanje na bosanskom jeziku uvedeno je pre deset godina.Zastupljeno je u osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u Novom Pazaru,Tutinu, Sjenici i Prijepolju, gde živi najviše pripadnika bošnjačke zajednice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari