"To je bio cilj SNS propagande": Zašto četvrtina građana misli da su prošle godine bili predsednički izbori? 1foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela organizacija CRTA, čak 25 odsto ispitanika je mislilo da su prošle godine u decembru održani predsednički izbori a ne parlamentarni. Sagovornici Danasa kažu da nije čudno što je tako, jer se Aleksandar Vučić u svakom mestu pojavljuje kao nosilac liste pa je velikom broju birača u Srbiji samo jedno ime na pameti.

Vladimir Pajić, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana kaže da ga ne čude ovakvi rezultati istraživanja CRTE jer je cela „propagandna mašinerija“ SNS-a upravo to i htela.

„SNS je u nedostatku ispravnih, poštenih i posvećenih ljudi a i zbog samovolje Aleksandra Vučića izgradio kult ličnosti gde se na svakim izborima upravo on predstavlja kao kandidat. Zato smo mi iz Pokreta slobodnih građana i podržali inicijativu da se traži ustavna odgovornost zbog takve kandidature“, kaže Pajić.

Slobodan Ćirić potpredsednik Udruženja novinara Srbije kaže da je velikom broju birača u ovoj zemlji, čim se pomenu izbori, samo jedno ime na pameti.

“ Njima je to ime reper, putokaz i samo to ime traže na glasačkom listiću, ne mareći o kojim izborima je reč. Neko to vrlo vešto ume da iskoristi“, kaže Ćirić.

Naglasio je i obavezu koju novinari imaju u izbornom procesu.

„Mi novinari imamo obavezu da svim građanima svakodnevno objašnjavamo pored ostalog i to da nisu svi izbori predsednički i da nekad, evo na primer 2. juna, trebalo bi da odlučimo ko je u našoj lokalnoj sredini bolji da nas kao građane predstavlja u lokalnom parlamentu, nezavisno od toga ko je na vlasti u republici“, navodi Ćirić.

Srđan Milivojević poslanik Demokratske stranke, smatra da se suprotno zakonu i protivustavno Aleksandar Vučić pojavljuje kao nosilac svih izbornih lista u Srbiji.

„Pa čak i za izbore kućnog saveta, upravnika zgrada, preko mesnih zajednica do opština, gradova, pokrajine do Republike Srbije, to je sasvim očekivano“, kaže Milivojević.

U duhovitom tonu kaže i da bi Aleksandar Vučić mogao da bude i predsednički kandidat u Kolumbiji, s obzirom na, kako kaže, veze valdajućeg režima sa kriminalom.

„S obzirom na veze Srpske napredne stranke i vrha ovog mafijaškog režima sa organizovanim kriminalom, čudi me da saradnici Aleksandra Vučića iz ove branše ne odluče da Vučić bude nosilac liste i u Kolumbiji od koje je Srbija preuzela šampuonsku titulu kao zemlja sa najbolje organizovanim kriminalom u svetu“, kaže Milivojević.

„S obzirom da je kod nas država ovako neorganizovana a mafija je ovako dobro organizovana a vode ih isti ljudi, očekujem da se ova nepravda učinjena prema. Pregalačkim naporima Aleksandra Vučića kada je reč o mafijaškim poslovima što pre ispravi“, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari