Predsednik AKB: Ne verujem da će svi advokati poštovati obustavu 1Foto: N1

Momčilo Bulatović, predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) koji je potpisao Odluku o obustavi rada na teritoriji Beograda uveren je da neće svi advokati u Beogradu poštovati ovu odluku.

– Apsolutno ne očekujem bezuslovno poštovanje obustave. Određeni broj advokata će raditi i u petak kada obustava stupa na snagu. Koliko će taj broj biti, ja to ne mogu da znam, ističe Bulatović za Danas.

Predsednik AKB-a pojašnjava da većina u skupštini komore ne mora nužno da reflektuje i većinu među advokatima.

– Ova odluka je doneta na sednici koja je sazvana potpisima deset odsto advokata. U beogradskoj komori ima oko 5300 advokata, a predlagači su predali potpise oko 550 članova. Na vanrednoj skupštini se, na moje iznenađenje, pojavilo hiljadu i sto advokata, a odluka je izglasana sa 662 glasa, ističe Bulatović.

On naglašava da je statut AKB-a donet u vreme kada je u Beogradu bilo oko hiljadu advokata i da on ne prati situaciju u komori.

– Ovaj statut omogućava hipotetičku situaciju da 150 advokata odlučuje u ime više od pet hiljada advokata. Nažalost, to je tako, ali je to statut, kaže Bulatović.

Bulatović napominje da ne zna kako će da funkcioniše sankcionisanje kršenja obustave, dodajući da su disciplinski organi komore nezavisni u svom radu. On lično, kako kaže, poštovaće odluku većine.

– Ja neću raditi od petka. Ja sam lično protiv obustave i u više navrata sam istakao da bi po meni to trebalo da bude poslednja mera. Međutim, ja sam predsedavao skupštinom koja je tu odluku donela i bio bi nonsens da je ja ne poštujem. Ne dopada mi se ta odluka, ali je to odluka većine i ja ću to da poštujem, ističe Bulatović.

On je napomenuo da još uvek nikakvih kontakata između organa komore i nadležnih državnih organa nije bilo i da će tek od petka videti kako da reše probleme zbog kojih je obustava i izglasana. Podsetimo, beogradski advokati su na vanrednoj skupštini održanoj juče izglasali obustavu rada tražeći povlačenje Izmena i dopuna zakona o parničnom postupku iz procedure, poništavanje dopune stava Vrhovnog kasacionog suda iz septembra ove godine koji se odnosi na bankraske sprove i zamrzavanje poreskih obaveza za advokate na nivou iz 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari