Predsednik ANK: Vlada Kosova je doprinela padu Kosova u indeksu slobode medija 1Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

Predsednik Asocijacije novinara Kosova (ANK) Džemalj Redža izjavio je danas da je pad Kosova za 19 mesta na Indeksu slobode štampe alarmantan i da je „vlada Kosova svojim akcijama doprinela da se preduzmu koraci nazadovanja“.

On je za televiziju Klan Kosova rekao da pad na ring listi nije iznenađenje, ali da je alarm za društvo.

„Ovako veliki pad treba da bude alarm za sve“, rekao je on.

Redža je govorio i o pokušaju zatvaranja televizije Klan Kosova.

„Rekli smo da će ovaj slučaj uticati na rangiranje“, dodao je Redža.

U današnjem izveštaju o slobodi medija organizacija „Reporteri bez granica“ je ocenila da su napadi na novinare na Kosovu pojačani „u vreme političkih tenzija između Prištine i Beograda“.

U izveštaju za ovu godinu, Kosovo je palo za 19 pozicija na rang listi svetskog indeksa slobode medija, koji godišnje objavljuje ta organizacija.

Sa 56. pozicije, na kojoj je bila prošle godine, ove godine je pala na 75. poziciju među 180 zemalja.

„Čak i ako mediji uspeju da političare pozovu na odgovornost, novinari su i dalje meta političkih napada. Neefikasni regulator za medije, Nezavisna komisija za medije, pokušava da se reformiše. Televizijski kanal Klan Kosova bio je podvrgnut administrativnom maltretiranju od strane vlade, koja je ugrozila i nezavisnost javnog emitera RTK izborom bliskog saveznika vladajuće partije za njenog direktora“, konstovano je u izveštaju.

U izveštaju se dodaje da su se mediji na srpskom jeziku, koji su „pod pritiskom srpskih političkih snaga“, žalili na diskriminaciju u pristupu javnim informacijama, posebno na njihovom jeziku, što je prema kosovskom Ustavu jedan od službenih jezika na Kosovu.

Prema nalazima izveštaja, iako napade istražuju kosovska policija i tužilaštvo, istrage retko dovode do krivičnog gonjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari