Irački predsednik Džalal Talabani započeo je u nedelju odvojene pregovore sa šiitskim i sunitskim liderima kako bi pokušao da privoli sunitsku koaliciju da se vrati u vladu. Talibani se najpre sastao s premijerom Nurijem al Malikijem i potpredsednikom Adelom Abdulom Madijem koji pripadaju šiitskom političkom pokretu, a zatim je razgovarao s potpredsednikom Tarikom al Hašemijem, jednim od vođa sunita, kako bi našao rešenje za krizu prouzrokovanu razmiricama te dve koalicije.

Irački predsednik Džalal Talabani započeo je u nedelju odvojene pregovore sa šiitskim i sunitskim liderima kako bi pokušao da privoli sunitsku koaliciju da se vrati u vladu. Talibani se najpre sastao s premijerom Nurijem al Malikijem i potpredsednikom Adelom Abdulom Madijem koji pripadaju šiitskom političkom pokretu, a zatim je razgovarao s potpredsednikom Tarikom al Hašemijem, jednim od vođa sunita, kako bi našao rešenje za krizu prouzrokovanu razmiricama te dve koalicije. Predsednik Talabani izjavio je da je cilj njegovih razgovora bio „upoznavanje sa zahtevima braće iz koalicije Tavafik i ispunjenje zahteva koji su razumni i u skladu sa zakonom“. On je takođe izrazio nadu da će ta koalicija „izmeniti stavove i postati ravnopravan partner u vladi nacionalnog jedinstva“. Premijer Maliki je istakao spremnost da „izvrši neophodne izmene u radu vlade“, ali je upozorio da to ne podrazumeva ispunjenje svih sunitskih zahteva.
Američki ministar odbrane Robert Gejts istakao je prilikom gostovanja na televizijskoj stanici NBC da je „razočaran“ zbog sunitskog napuštanja vlade. „Neophodno je raditi na uspostavljanju nacionalnog pomirenja u Iraku“, istakao je on, ali je i dodao da među tim verskim sektama vlada „duboko nerazumevanje i nepoverenje kojem se ne pridaje dovoljno pažnje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari