Dan pošto su pobunjeni vojnici izvršili državni udar u Maliju, koji je slovio za jednu od malobrojnih demokratskih zemalja na zapadu Afrike, predsedniku Amadu Tumaniju Tureu gubi se svaki trag. Kapetan Amadu Haja Sanogo, lider Nacionalnog komiteta za povratak demokratije i obnovu države (CNRDR), tela koji su osnovali pobunjenici, izjavio je da je predsednik dobro, ali da ne želi da otkrije gde je niti da kaže da li ga drže organizatori puča.


Narodu su se preko državne televizije obratili i ostali organizatori puča i objavili da su zatvorili granice i da je predsednik bezbedan.

Međutim, jedan zvaničnik je izjavio za Bi-Bi-Si da Ture definitivno nije u zatočeništvu pobunjenika. Tur je i sam vojnik koji je na vlast došao nakon puča 1991. On je pobedio na demokratski održanim izborima 2002.

Zbunjuje, u kontekstu udara, to što je Ture trebalo da ode sa funkcije u aprilu, kada mu ističe drugi mandat. Izbori su bili zakazani za 29. april, ali sada je malo verovatno da će biti održani. Pripadnici CNRDR su obećali da će vlast predati novoizabranoj vladi, a kao razlog za pobunu naveli su da im vlast nije dala dovoljno oružja za borbu protiv pobunjeničkog pokreta Tuarega.

Tuarezi će nastaviti, kako je juče Nacionalni pokret za oslobođenje Azavad saopštio, svoju ofanzivu na severu. „Puč u Maliju ne menja ništa kada je reč o dinamici Pokreta, koji brani pravo severa zemlje na samoopredeljenje i na njegovu nezavisnost od Malija“, navodi Pokret, prenela je Beta. Pobuna Tuarega traje od januara. Oni su od tada zauzeli više gradova na severu.

U prestonici Bamako juče su prodavnice i dalje bile zatvorene, a ulice prazne, budući da je na snazi policijski čas. Savet bezbednosti UN zahtevao je „hitnu obnovu ustavnog poretka i demokratski izabrane Vlade“. Svetska banka i Afrička banka za razvoj saopštile su da obustavljaju svu pomoć dok kriza ne bude rešena. Pomoć je suspendovala i Francuska. Afrička unija je državni udar opisala kao „značajno unazađenje za Mali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari