Predsednik opštine Grocka zabranio novinarima prisustvo na sednicama 1Foto: Sajt opštine Grocka

Veće gradske opšine Grocka na predlog predsednika GO Grocka Dragana Pantelića, bez ikakvog obrazloženja donelo je odluku o zatvaranju sednice Veća za javnost, odnosno zabranilo je prisustvo novinarima, suprotno Zakonu o javnom informisanju.

Željko Matorčević, glavni urednik gročanskog portala Žig info, kaže za Danas da ne zna šta može da uradi povodom zvaničnog saopštenja koje su dobili.

– Oni više i ne kriju da krše zakon. Ovo je verovatno Grocka u kojoj je uobičajeno da se novinarima zabranjuje rad, da se prebijaju i da im se pale kuće. Svestan sam da se istorija zaboravlja, ali o kakvoj istoriji mi govorimo kada i danas vlastodršci rade isto ono što je radio prethodnik Dragoljub Simonović sa istom ekipom koju ima danas Pantelić. Istom tom Simonoviću se i danas sudi kao nalogodavcu za paljenje kuće. Ako se ne spreči bahatost današnjeg predsednika, plašim se da će ponovo neko goreti – kaže Matorčević.

On dodaje da se odluka o zabrani prisustva novinara donosi čim se neko od novinara sa Žig infa pojavi kako bi izveštavao sa sednice Veća.

– Inače, u članu 15. Poslovnika o radu se jasno navodi da se poziv za sednicu Veća i materijal dostavljaju i predstavnicima medija. Mi poziv nikada nismo dobili, kao ni materijal. Obavestili smo predsednika Veća, ujedno i predsednika GO Grocka da nam, ukoliko nije upoznat da postojimo, dostavljaju pozive i materijal u skladu sa Poslovnikom. Međutim, to nikada nije učinjeno – ističe Matorčević.

On dodaje da se sednice Veća bukvalno zakazuju ujutru za danas.

– Kada saznamo za sednicu i želimo da prisustvujemo, ona se zatvara za javnost. Nije ni normalno da se sednica zatvori za javnost, a na njoj se „raspravlja“, između ostalog, o dodeli novčanih sredstava udruženjima iz budžeta GO Grocka. Predsednik Grocka želi da mimo zakona dodeljuje novac pretežno penzionerima, te zato ne želi prisustvo novinara – smatra Matorčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari